Адмирал Пламен Манушев: Българските военни са достатъчно добре подготвени, за да действат при терористична заплаха

"Българската армия е достатъчно добре подготвена, за да действа при терористична заплаха." Това коментира за радио „Фокус“ адмирал Пламен Манушев, народен представител от ПГ на ГЕРБ и член на Комисията по отбрана, във връзка с новия Антитерористичен закон.

Той обясни, че няма нужда веднага да започне специална подготовка на военнослужещите, защото голяма част от тях има опит от мисиите в Ирак и Афганистан.

"По-голямата част от задачите, които те изпълняваха там, бяха точно такива – при терористична заплаха, проверка и задържане на хора. Ако говорим за подготовка – такава има. Особено бригадата „Специални сили“, която е изключително подготвена за всякакви действия в такава ситуация. Това не е нещо, за което ще чуем за първи път и ще се готвим с години. Не е необходимо много време, нужна е организация, ръководство и точно разписани задължения. Сигурен съм, че ще успеем да реагираме адекватно на подобна ситуация“, обясни той.

Адмирал Пламен Манушев добави, че въпреки че е трудно да се намери балансът между ограничението на правата и свободата на гражданите, новият закон ще въведе ред и ще послужи като превенция на евентуални терористични актове. Той обясни, че Антитерористичният закон предвижда по-тясно сътрудничество с партньорските служби за събиране и анализиране на информация за съмнителни хора и действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика