Ген. Филип Брийдлав: Диалог с Русия може да се води, но от позиция на силата

"Диалог между Русия и НАТО е възможен, но трябва да се води от позиция на силата", заяви ген. Филип Брийдлав, бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, в интервю за Си Ен Ен, цитирано от БТВ.

По думите на Брийдлав руският държавен глава Владимир Путин разбира само от такъв подход.

Според генерала подобна демонстрация на сила от страната на НАТО се заключава най-вече в нарастването на военните способности на Алианса.

Бившият главнокомандващ подчерта, че диалогът с Русия трябва да се изгражда на „основата на примерно поведение” от страна на Москва.

„За това трябва да станат и определени изменения в Украйна и в Сирия”, заяви Брийдлав, без да уточнява за какви изменения става дума.

Същевременно полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви вчера, че Русия е „окупатор” в Украйна и НАТО може да обсъжда с нея само сроковете и условията на нейното „изтегляне”, предаде Франс прес.

Министърът коментира съобщението, че следващото заседание на комисията НАТО-Русия може да се състои след срещата на върха на алианса във Варшава в петък и събота.

„Русия е окупатор, всеки ден невинни хора, цивилни, са убивани от руски войници, които са агресори”, заяви Мачеревич по полската обществена телевизия.

„Ние няма да обсъждаме с Русия каква ще бъде нашата отбрана. С Русия можем само да обсъждаме кога и как те (руснаците – б.ред.) ще се изтеглят от окупираните територии”, изтъкна министърът.

„Международната общност не може да толерира това, а Полша не може да престане да говори за това, защото (Украйна) е нашия най-близък съсед, отделящ ни от тази агресивна империя, която не престава да представлява опасност за нас”, добави Мачеревич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия