Къпят Монтана с 40 тона вода в жегите

В горещите летни дни основните улици и площади в Монтана се ръсят с вода за разхлаждане.

„Имаме готовност, ако температурите продължат да се покачват, да променим работното време и да раздаваме минерална вода”, заяви кметът Златко Живков.

От средата на юни, когато живакът в термометрите прескочи 30 градуса, всяка сутрин работници от предприятието”Чистота” поливат обилно булеварди, площади и тротоари. Всеки ден призори две машини с цистерни ръсят по асфалта и мрамора в областния град между 20 и 40 тона вода, според степента на горещините.

„Мярката е изпробвана в последните няколко години и дава добър ефект. Избягваме ръсенето в най-горещите обедни часове, защото тогава изпаренията правят въздуха още по-тежък!”, каза градоначалникът. Заради високите температури има готовност и за промяна на работното време в общинските учреждения.

Служителите ще започват работа в по-хладните ранни часове и след по-дълга обедна почивка отново ще обслужват граждани до по-късно. Местната управа е подготвила и големи количества минерална вода, която ще бъде раздавана в зноя на работниците по строежите.

В града и селата около него през лятото се извършват ремонти на 40 обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини