Шест години затвор за Оскар Писториус

Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус е признат за виновен за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп и бе осъден на шест години затвор, съобщиха световните медии.

Трагедията в дома на Писториус се разигра в нощта на 14 февруари 2013 г. Лекоатлетът застреля в дома си 29-годишната манекенка и по-късно обясни, че я е взел за крадец. Стеенкамп бе простреляна в главата, едната ръка и гърдите.

На 21 октомври 2014 г. Писториус бе осъден на пет години затвор, но бе освободен предсрочно от затвора една година по-късно и поставен под домашен арест.

Върховният съд на ЮАР на 3 декември миналата година удовлетвори протеста на прокуратурата срещу присъдата на Писториус и го призна за виновен в предумишлено убийство. През март конституционният съд отказа на параолимпиеца да обжалва решението на върховния съд.

Според съда и прокурорите по делото до предишната присъда за непредумишлено убийство се е стигнало вследствие на неправилно тълкуване на закона, както и поради погрешното отхвърляне на някои от доказателствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт