Мерил Стрийп - актрисата, която осмя Тръмп

Мерил Стрийп - най-награждаваната актриса на всички времена, фокусира вниманието върху себе си преди броени дни с една, меко казано, нетрадиционна роля. Носителката на три награди “Оскар” се появи на театрална гала вечер в Ню Йорк с тежък художествен грим, перука, скъп бизнес костюм и оранжев тен, за да осмее Доналд Тръмп - най-вероятния кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември.

Мерил Стрийп успя да докара една от най-забавно-тревожните имитации на The Donald, както е известен милиардерът в популярната култура. Стрийп стана поредната холивудска звезда, която реши да сатиризира нюйоркския магнат, превърнал се в политик. Мерил е открита привърженичка на Хилъри Клинтън - най-вероятния кандидат на демократите за изборите. Артистичната каскада на живата филмова легенда предизвика поляризирани реакции.

Повечето либерали аплодираха Стрийп за духовитата проява и използваха случая за поредна атака срещу Тръмп и неговото наситено с лош вкус поведение. Нарастващата фен база на Доналд пък се подигра с акцията и пакетира Мерил като поредния дистанциран от нормалните хора представител на елита, който използва своята слава, за да прави пропаганда в полза на “корпоративния, корумпиран кандидат” Хилъри Клинтън.

Със сигурност Холивуд ще играе важна роля в разгръщащата се и все по-ожесточена битка за Белия дом. А Мерил Стрийп е една от иконите на голямото кино. Тя е смятана за най-великата актриса на всички времена с изключение може би само на легендарната Катрин Хепбърн.

За близо 80 роли в киното и телевизията Стрийп има над 160 награди и повече от 320 номинации. Наскоро тя навърши 67 години и отпразнува повода с друга годишнина - тази от излизането на култовия филм с нейно участие “Дяволът носи Прада” през 2006-а.

Мерил Стрийп пробива в голямото кино още през 70-те години на миналия век с качествени превъплъщения в критически и зрителски успешни филми като “Ловецът на елени” и “Крамър срещу Крамър”. Първото заглавие носи на младата Мерил номинация, а второто я коронова със статуетка “Оскар”. Днес тя има рекордните три награди на Академията от общо немислимите 19 номинации. Стрийп е номинирана 26 пъти за втория по престиж приз - “Златен глобус” - и го е печелила в осем от тях.

Стрийп е родена в Съмит, Ню Джърси. Нейната майка Мери Улф (по баща Уилкинсън, 1915-2001) е художник, а баща й - Хари Уилям Стрийп-младши (1910-2003) е фармацевт. Мерил има двама братя, Дана Дейвид и Хари Уилям III. Бащата на Стрийп е от германски и швейцарско-германски произход. Нейната майка има английски, германски и ирландски произход.

Сред най-известните и качествени роли на Мерил Стрийп са тези в “Ловецът на елени”, “Крамър срещу Крамър”, “Манхатън”, “Извън Африка”, “Жената на френския лейтенант”, “Мостовете на Медисън”, “Джулия и Джулия”, “Желязната лейди”, “Дяволът носи Прада”, “Адаптация”, “Съмнения”... Тя продължава да получава някои от най-качествените сценарии, така че очаквайте този списък да набъбне в идните години.

Влезе в образа на Флорънс Фостър Дженкинс

Най-новата роля на Мерил Стрийп е в биографична драмедия (комбинация от комедия и драма, б.р) за живота на Флорънс Фостър Дженкинс (1868-1944). Тя е богата представителка на елита в САЩ в началото на XX век, която се прочува с желанието си да се докаже като оперна певица въпреки тоталната липса на талант за това изкуство. Може да се обзаложите, че биографичният костюмен филм ще донесе поредната номинация за “Оскар” за Мерил Стрийп.

За нея

Мерил е епоха в киното

Никога няма да забравя снимките на “Мостовете на Медисън”, в който имах честта да режисирам и да играя редом до великата Мерил Стрийп. Тази прекрасна и елегантна дама е епоха в киното, тя e стандартът, към който всички в развлекателния бизнес се стремят. Научих толкова много от нея за актьорската игра, за изобразяването на емоции и превъплъщаването в образ от нея, а вече бях ветеран в киното. Оттогава минаха повече от 20 години, а все едно беше вчера. Мерил е съкровище.

Клинт Истууд, режисьор и актьор

Всички искаме да станем като нея

Често ме питат дали харесвам, когато ме сравняват с Мерил Стрийп на младини. Как да не харесвам, та това е Мерил Стрийп. Вие нормални ли сте? Разбира се, аз знам, че тези паралели са напълно безпочвени, защото никой не може да се сравнява с нея. Тя се откроява от всички в американското кино. Актрисите от моето поколение мечтаем да постигнем частица от това, което е направила тя в киното, а и извън него.

Дженифър Лорънс, актриса

Всеки режисьор може да изглежда добър, ако има Мерил във филма си

Много хора се чудят как човек като мен може има толкова номинирани и награждавани филми в професионалната си визитка, как е възможно критиците да обожават творчеството ми до такава степен. Е, аз просто знам кои актьори да избирам. Талантливите изпълнители правят филмите да изглеждат толкова по-добри и създават илюзията, че режисурата също е на ниво. Мерил Стрийп е ярко доказателство за това. Просто я взимате във филма си - както сторих аз - и нямате грижи.

Уди Алън, режисьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица