Премиерът към реформаторите и левицата: Какво означава граждански съвет или някаква коалиция да номинират кандидати за президент?

„Какво означава това Граждански съвет да ти номинира кандидат–президент или някаква обща коалиция да избере някакъв човек?“ Това попита премиерът след заседанието на МС по повод решението Гражданският съвет на Реформаторския блок да номинира кандидата на блока за президент и на БСП да преговаря за коалиционен претендент с АБВ и други партии, посочени като желани партньори за вота във вътрешнопартийно допитване.

„Това, което досега съм чул е, че се търсят все някакви кандидати, които да са общи, да са на много хора. Аз не мога да разбера, ако разсъждаваме, тогава защо изобщо партиите ще издигат кандидати“, изтъкна Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът посочи, че може да обяви и утре кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ. „Просто понеже ме дразните с този въпрос дълго време, казах септември“, заяви Борисов.

"Аз имам готов играч, но ако модата е такава партиите да не участват в президентските избори, може и аз да отговоря на модата - обясни премиерът - Неслучайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията за издигането на кандидат-президента“.

„Защо партиите не искат да издигат кандидатите? Защо на практика цялата политическа система по този начин се дискредитира? Ако партиите са нещо лошо - да ги закриваме. Ако това е модата, защо ще харчим партийни субсидии“, попита още Борисов.

Той обясни, че основната причина да изчаква с обявяването на кандидатурата на ГЕРБ е президентът Росен Плевнелиев да има комфорт до края на мандата си.

„Трябва да има авторитета, както президента Обама. Всички знаем, че няма да е президент след няколко месеца, но дотогава той си изпълнява функциите, и то с целия авторитет, който има неговата администрация. Това искам да постигана и аз“, каза министър-председателят.

По отношение на твърдението на Радан Кънев, че ГЕРБ преговаря с ДПС за вота Борисов обясни, че отдавна е спрял да обръща внимание какво казва лидерът на ДСБ.

"Без никакво значение за мен е кога ще са изборите за президент. Приемам го и като закачка, каквато се разберат в парламента, такава дата да решат“, каза още премиерът по повод дебатите по темата в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика