Болшинството от социалистите във Великотърновско искат БСП да се яви на президентските избори в коалиция

Болшинството от социалистите във Великотърновска област искат БСП да се яви на президентските избори в коалиционен формат. Това показа вътрешно проучване, в което се включиха близо 2800 червени активисти от региона.

Почти 70% от гласувалите са на мнение, че БСП трябва да се яви на вота в коалиция, а 24 на сто - самостоятелно. Близо 90% от включилите се в анкетата са подкрепили идеята партията да има общ кандидат с формациите от коалицията "БСП лява България".

"59 на сто смятат за удачно партньорството с АБВ, а 54% с "Движение 21". При посочени като варианти за възможен коалиционен партньор ДПС и ВМРО отрицателният вот преобладава значително над положителния", съобщиха от областното ръководство на БСП в старата столица.

Те отчетоха, че избирателната активност е 70%. "За нас беше важно не само да се проведе анкетата, но и да има представителност. В момента подготвяме общински конференции, които стартират в края на юли. По време на тях ще бъдат издигнати предложения за кандидат за президент на БСП", каза областният лидер на партията Валентин Ламбев.

Той информира, че националното ръководство на социалистите започва разговори с редица формации за издигане на обща кандидатура. Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на националния съвет на столетницата, е категорична, че анкетата е изключително успешен демократичен акт.

"Резултатът показа ясна заявка за широка коалиция, която да се противопостави на модела ГЕРБ, който в този президентски мандат бе представен от Росен Плевнелиев. Той показа какъв не трябва да бъде следващият държавен глава. Това да падаш на колене пред Русия или САЩ не ти дава шанс за успех, а поставя в унизително положение теб и българския народ", коментира Лечева.

Според нея следващият президент трябва да защитава интересите на България и да обединява нацията. Валентил Ламбев обяви, че традиционният събор на социалистите на Бузлуджа тази година ще се проведе в края на юли и в него ще се включат над 1500 червени от региона. Той изрази надежда, че тогава ще станат ясни името на кандидата за президент на столетницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини