Жена не признава бащата на детето си, после му иска издръжка

Жена, отказвала да признае бащинство за детето си, а после поискала издръжка от мъжа, който завел иск, за да бъде вписан като родител на момиченцето си.

Тази житейска драма гледа съдът в Търговище по дело, заведено от млад мъж. Той не успял да накара бившата си приятелка да го признае за баща на детето, което било записано с нейните имена. В акта за раждане било отбелязано, че бащата е неизвестен.

Двамата се запознали през 2007г. и заживели заедно. През 2013г. им се родило момиченце, което мъжът припознал същата година с нотариално заверена декларация. После двамата заминали за Германия, но жената се завърнала у дома. Преди няколко месеца оспорила припознаването.

Наложило се мъжът да доказва с ДНК, че е биологичен баща на мъничето. Изслушвайки експертизата по време на процеса, майката признала иска.

Съдът прие доказателствата и постанови детето да носи вече имената на татко си. Тъй като то е едва 3-годишно, родителските права остават при майката.

Установеният по съдебен път баща, получава право да има лични контакти с дъщеричката си по режим, определен от съда.

След като дълго не признавала бащинството, накрая майката се съгласила пред съда, но поискала издръжка. Двамата родители се обединили около сумата от 150 лв.

Съдът постанови бащата, който завел делото, да плати и 216 лв. такса върху присъдения размер на издръжката.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право