Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Тони Блеър е знаел, че излага Великобритания на риск във войната в Ирак през 2003 г.

Днес в Лондон беше представен докладът за причините и обстоятелствата, довели до включването на британските войски във войната в Ирак през 2003 г.

Бившият британски премиер Тони Блеър увери, че във войната в Ирак е действал с оглед “най-добрите интереси” на страната си. В противоречие с това, което той казва, е установено, че той и Джордж Буш напълно наясно са знаели, че излагат страната на риск след падането на Саддам Хюсеин, пишат световните агенции.

Въпросът за това дали министър-председателят е излъгал пред Парламента, за да оправдае участието на Великобритания в инвазията в Ирак, е в противоречие в продължение на повече от 13 години.

“Блеър съзнателно е преувеличил опасността, произтичаща от Ирак. Великобритания е взела решение да влезе във войната, без да изчерпи всички варианти на мирното разрешаване”, заяви авторът на доклада сър Джон Чилкот.

На 28 юли 2002 г. Блеър е написал на президента Буш с уверение, че ще бъде с него “каквото” и да се случи, заяви пенсионираният държавен служител Джон Чилкот при представянето на доклада си.

„Обстоятелствата, на основа на които е било прието решение, че Великобритания има юридически основания за военни действия в Ирак, са били далеч от задоволителни“, отбеляза Чилкот, според когото това по-късно е станало причина за смъртта на 150 хил. цивилни граждани на Ирак.

През март 2003 г. не са били необходими мерки за военни действия. Чилкнот твърди, че бившият премиер на Великобритания е надценил възможностите си да окаже влияние на САЩ по иракския въпрос. Лондон е трябвало да има възможност да изрази несъгласие с Вашингтон, отбеляза председателят на разследващата комисия.

“Предупреждавали са Блеър, че военните действия ще повишат нивото на заплахите срещу интересите на Великобритания и САЩ от страна на „Ал Кайда“. Него са го предупредили също, че нахлуването може да доведе до това иракското въоръжение да се окаже в ръцете на терористите”, заяви Чилкот.