Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Тони Блеър е знаел, че излага Великобритания на риск във войната в Ирак през 2003 г.

Днес в Лондон беше представен докладът за причините и обстоятелствата, довели до включването на британските войски във войната в Ирак през 2003 г.

Бившият британски премиер Тони Блеър увери, че във войната в Ирак е действал с оглед „най-добрите интереси“ на страната си. В противоречие с това, което той казва, е установено, че той и Джордж Буш напълно наясно са знаели, че излагат страната на риск след падането на Саддам Хюсеин, пишат световните агенции.

Въпросът за това дали министър-председателят е излъгал пред Парламента, за да оправдае участието на Великобритания в инвазията в Ирак, е в противоречие в продължение на повече от 13 години.

„Блеър съзнателно е преувеличил опасността, произтичаща от Ирак. Великобритания е взела решение да влезе във войната, без да изчерпи всички варианти на мирното разрешаване“, заяви авторът на доклада сър Джон Чилкот.

На 28 юли 2002 г. Блеър е написал на президента Буш с уверение, че ще бъде с него „каквото“ и да се случи, заяви пенсионираният държавен служител Джон Чилкот при представянето на доклада си.

„Обстоятелствата, на основа на които е било прието решение, че Великобритания има юридически основания за военни действия в Ирак, са били далеч от задоволителни“, отбеляза Чилкот, според когото това по-късно е станало причина за смъртта на 150 хил. цивилни граждани на Ирак.

През март 2003 г. не са били необходими мерки за военни действия. Чилкнот твърди, че бившият премиер на Великобритания е надценил възможностите си да окаже влияние на САЩ по иракския въпрос. Лондон е трябвало да има възможност да изрази несъгласие с Вашингтон, отбеляза председателят на разследващата комисия.

„Предупреждавали са Блеър, че военните действия ще повишат нивото на заплахите срещу интересите на Великобритания и САЩ от страна на „Ал Кайда“. Него са го предупредили също, че нахлуването може да доведе до това иракското въоръжение да се окаже в ръцете на терористите“, заяви Чилкот.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.