ВКС отхвърли жалбите на акционерите в КТБ

Върховният касационен съд отхвърли жалбите на акционерите на Корпоративна търговска банка срещу недопускането им като страна в процеса, който трябва да установи коя е началната дата на неплатежоспособността на банката.

В определението си върховните съдии се позоват на решение на Конституционния съд, съобщава БНР.

Делото стигна до Конституционния съд по инициатива именно на тримата върховни съдии, които поискаха той да каже противоконституционни ли са разпоредбите в Закона за банковата несъстоятелност, според които акционерите на фалирала банка нямат право да оспорват началната дата на неплатежоспособността й.

След като конституционните съдии не откриха противоречие с Основния закон – с мотива, че текстовете не нарушават равенството на страните в процеса, нито правото им на защита. Върховният касационен съд отблокира казуса и реши, че подадената чрез изпълнителните директори на КТБ и чрез мажоритарния акционер “Бромак” жалба е недопустима, тъй като те нямат представителна власт по отношение на банката.

Върховният касационен съд смята, че недопустимо е и тяхното възражение срещу частта от решението на Софийския апелативен съд, с което за начална дата на неплатежоспособността на КТБ беше определена 20 юни – датата, на която БНБ постави банката на Цветан Василев под особен надзор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.