На 23 март 2019 да почерпят

Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

Специален софтуер на скенер, който „вижда“ в ранен стадий рака на белия дроб, заработи в МБАЛ „Бургасмед“

Единственият 64 срезов скенер на територията на Бургаска област вече разполага със специален софтуер за извършване на скриниг за ранно откриване на рак на белия дроб. Модерната апаратура на световният лидер в производството на високотехнологична медицинска техника Siemens се намира на територията на модерната болница „Бургасмед“ в ж.к.Меден рудник. Софтуерът, внедрен в скенера се нарича LDCT – low-dose computed tomography и осигурява възможност за високоспециализирана диагностика, коментират от лечебното заведение.

Според указанията за скрининг за белодробен карцином при високорискови пациенти на US Preventive Services Task Force (USPSTF), публикувани в специализираното медицинско списание Annals of Internal Medicine(2013г.) всички хора на възраст 55-80 години, които имат анамнеза за 30 пакето-години тютюнопушене и в момента продължават да пушат, трябва да преминат през годишен преглед с нискодозова компютърна томография

Подходящите групи за скрининг на рак на белия дроб са именно хора, преустановили тютюнопушенето преди 15 години. Смята се, че то е отговорно за около 85% от случаите на белодробен карцином. Според специалистите колкото повече и по-продължително пуши един човек, толкова по-голям e рискът за развитие на белодробен карцином.

Скринингът за рак на белите дробове не е алтернатива на преустановяване на тютюнопушенето, тъй като чрез редовно проследяване не могат да се предотвратят голямата част от фаталните случаи, свързани със заболяването. Според организацията обаче, провеждането на годишен скрининг с LDCT при високорискови пациенти може да намали смъртността от заболяването.

При мъжете ракът на белия дроб представлява 18,5% от всички злокачествени тумори. Съотношението мъже:жени при развитието на заболяването е 3:1 (с изключение на аденокарцинома, където това съотношение е 6:1 в полза на жените). За страната ни заболеваемостта от рак на белия дроб е 52 на 100 000 население. Смъртността е висока, тъй като заболяването се открива сравнително късно и то във вече напреднал стадии.

„Колкото по-рано се диагностицира и лекува белодробният рак, толкова по-добро ще е качеството на живот на пациентите. Проблем при скрининга е, че точно високорисковите пациенти не се включват в редовно проследяване, въпреки информираността за заболяването.Рентгенографията на белия дроб и цитологичното изследване на храчка не се препоръчват за скрининг, поради ниска чувствителност и специфичност. Сравнението между трите метода показва убедително, че LDCT е с най-голяма чувствителност, коментира д-р Живко Милков, началник звено по образна диагностика в МБАЛ и ДКЦ „Бургасмед“.

Пациентите от Бургас и страната могат да се възползват и от експресна консултация при нужда след провеждане на изследването от гръден хирург. На територията на МБАЛ „Бургасмед“ функционира и самостоятелно отделение по гръдна хирургия, а специалистите осъществяват прегледи и в ДКЦ „Бургасмед“ с направление по НЗОК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.