ВКС отне около 180 дка имоти по морето от "Литекс Пропърти"

Върховният касационен съд осъди „Литекс Пропърти” ЕАД да предаде на държавата владението върху 16 имота в района на Шабла. По-рано Варненският апелативен съд се произнесе в полза на компанията, предаде БТВ.

Решението на ВКС се базира на това, че имотите, общо около 180 дка, са част от крайбрежната плажна ивица. От мотивите на върховните съдии става ясно, че има разминавания в експертизите на първа и втора инстанция по въпроса какво е (на първа инстанция) или не е (на втора) част от крайбрежието.

Съставът с председател Красимир Влахов приема изводите на вещото лице на втора инстанция, изтъкнат професор, за компрометирани и обявява всички имоти за държавна собственост – по тях има дюни или са между морския бряг и лагуната.

Освен това, „Литекс Пропърти” е осъдена да плати на държавата 74 423 лв. разноски за воденото на три инстанции дело.

Делото пред ВКС бе за спор между държавата и "Литекс пропърти" за 16 имота с обща площ 178 дка, които фирмата е получила през юни 2005 г. след замяна на гори в Стара планина. През 2012 г. държавата си иска обратно земите, като твърди пред Окръжния съд в Добрич, че договорът за замяна е нищожен поради противоречие със забраната за разпореждане с имоти, които са публична държавна собственост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право