Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Джабури: Аз свалих статуята на Саддам, днес бих го върнал обратно

„Саддам Хюсеин убиваше хора, но нямаше нищо общо със сегашното правителство. Саддам го няма, но на негово място има 1000 нови Саддамовци“. Това са думите на Кадим Шариф ал Джабури – мъжът, чийто образ, разбиващ с чук статуята на иракския лидер, се превърна в емблематичен за американската инвазия в страната през 2003 г., предаде БТВ.

Седмици след нахлуването на американските войски, бронираните им машини стигнаха центъра на Багдад. Там вече ги чакаше Ал Джабури с чук в ръка.

Днес, 13 години по-късно, той се разкайва за стореното.

С носталгия си спомня за мира в годините преди 2003 г. „Сега, когато минавам покрай постамента, чувствам болка и срам. Питам се защо я бутнах – казва Джабури в интервю пред Би Би Си. – Бих искал да я върна обратно. Да я построя наново. Но ме е страх, че ще бъда убит”.

В миналото Кадим поправял мотоциклетите на семейство Хюсеин, но след като станал „неудобен”, бил вкаран в затвора за година и половина. Той разказва, че 14 или 15 души от семейството му били екзекутирани от диктаторския режим.

От години Ал Джабури не живее в Багдад – смята го за прекалено несигурен за семейството си.

Днес той е жител ливанската столица Бейрут, заедно с още над 1 млн. емигранти от Ирак, Сирия и Палестина. Бивш тежкоатлет и борец, той продължава да практикува хобито, което първоначално го е свързало със семейството на Хюсеин – поправянето на мотоциклети.

Ал Джабури обвинява директно иракското правителство за настоящата ситуация и твърди, че след американската инвазия нещата са ставали все по-лоши с всяка изминала година. „Имаше корупция, борби, убийства, грабежи. Саддам убиваше хора, но нямаше нищо общо със сегашното правителство. Саддам го няма, но на негово място има 1000 нови Саддамовци“, казва той.

За това правителство, назначено от американците, Джабури казва: „Джордж Буш и Тони Блеър са лъжци. Те унищожиха Ирак и ни принизиха до нулата, върнаха ни обратно в Средновековието или дори по-рано. Ако бях престъпник, щях да ги убия с голи ръце.”