Американски компании от Силициевата долина търсят български партньори

"Американски компании от Силициевата долина търсят български партньори за сътрудничество, инвестиции и финансиране", това обявиха председатели на Фондация InterCulture със седалище Сан Франциско, които се срещнаха с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева.

Те представиха проект за финансиране на малки и средни предприятия чрез инвеститори от САЩ на организацията Hub Silicon Valley (HUBSV). "В България има много предприемчиви хора. Те имат интересни идеи и започват малки и средни бизнеси, които заслужават подкрепа и финансиране. Ключови сектори бележат изключително развитие и имат огромен потенциал", заяви Лари Бийл председател на Фондация InterCulture.

Той обясни, че сериозен интерес има към IT технологиите, тъй като България се превръща във водеща европейска страна за тяхното развитие. Мариета Захариева подчерта, че ИКТ секторът е вече сред водещите в икономиката ни.

Предвижда се проектът да се осъществи на два етапа. В първия ще бъде направено проучване относно интереса и възможностите за реализация на дейността на HUBSV в България и намиране на потенциални партньори. Според интереса ще бъдат определени около 100 български фирми, отговарящи на определени условия, които да получат участие в проекта.

Финансирането на първия етап ще бъде осъществено от фондация InterCulture. На втория етап ще е за сметка на HUBSV. В този етап, ще бъде проведен семинар в България, в който ще участват водещи експерти от Силициевата долина. Те ще проведат специално обучение и индивидуални интервюта с българските кандидати, след което ще бъдат избрани десет български фирми, които ще бъдат поканени в САЩ. Т

ам, българските предприемачи ще посетят централата на HUBSV и ще бъдат представени на потенциални инвеститори. По време на престоя им в Калифорния ще бъдат организирани срещи с различни донорски организации, които да ги финансират, обясни Лари Бийл.

Hub Silicon Valley (HUBSV) е американска организация със седалище Паоло Алто, Калифорния. Тя търси и събира в своя регистър перспективни, развиващи се компании с висок потенциал. Такива, които са полезни на обществото и допринасят за икономическото развитие на страната, в която оперират. HUBSV повишава успеха на селектираната фирма чрез специални образователни програми и намира инвеститори. Тя осъществява връзката между собственика на компанията и потенциалния спонсор. Притежава офиси в Дания, Унгария и Аржентина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес