30% от бизнеса чака загуби от Брекзит

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще се отрази негативно на всяка трета фирма у нас. Това показва проучване на Българска търговско-промишлена палата сред членовете й. Такова е становището на 27% от компаниите, които имат търговски отношения с фирми от Великобритания. 20 на сто обаче твърдят, че бизнесът им няма да пострада, въпреки че търгуват с фирми от Острова. 46 на сто от запитаните не очакват последствия, защото нямат партньори в тази държава.

Интересен е фактът, че нито една фирма не очаква положителни последствия от Брекзит.

В случай, че ескалират настроения относно българите, това неминуемо би довело до промени в паричните потоци към страната ни от наши сънародници, работещи там. Би се отразило и на свободното движение в посока Великобритания, коментират данните от БТПП.

Българският бизнес е категоричен, че отделянето не е решение и трябва да се търсят мерки за промени в рамките на Евросъюза. На тази позиция са 90 на сто от участвалите в допитването работодатели. Според тях обаче управлението на съюза, миграцията и санкциите не са правилни.

Близо 70% от българските работодатели смятат, че основните причини за резултатите от референдума във Великобритания са недостатъчната ефективност на европейската администрация. Според 44 на сто това са високите разходи за участие в европейската интеграция и ниската възвращаемост. 32% са на мнение, че прекомерната намеса на ЕС ограничава предприемачеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес