„Умните“ светофари задръстиха София

Трафикът се отпушва в края на годината

Вместо да облекчат натоварения трафик в столицата, „умните светофари“, които Столичната община монтира преди по-малко от година, задръстиха още повече главни кръстовища в София, оплакаха се пред "Труд" недоволни шофьори.

Причината на места да има затруднение в движението е, че единната система за управление на трафика все още не функционира на пълни обороти, защото не всички трасета са модернизирани с този тип светофари, обясни пред „Труд“ изпълнителният директор на Центъра за управление на трафика Димитър Петров.

Въвеждането на системата започна през септември 2015-а година. В момента „умни“ светофари са изградени на 115 кръстовища, които обхващат входно-изходните артерии на града и в целия широк център - бул. „Тодор Александров“, „Александър Малинов“, „Цар Борис 3“, „Княгиня Мария Луиза“ и други.

До края на годината трасетата, регулирани от новите съоръжения, ще станат 160.

„Няма как изведнъж да обновим всички кръстовища, затова монтирането на съоръженията става поетапно, след като се проучи движението по съответното трасе“, каза още Петров.

Измерването става чрез вградени в асфалтовата настилка индуктивни рамки.

От Центъра за управление на трафика отчели, че на местата, където са изградени „умните“ светофари, се пропускали повече коли и зелената светлина била по-дълга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини