Облагодетелстваните французи

Франция и Германия излизат един срещу друг на „Стад Велодром“ в Марсилия в полуфинал на Евро 2016. Очакванията са сблъсъкът да бъде повече от интригуващ, дори по-интересен от този между Уелс и Португалия.

Дали наистина ще бъде така, никой не знае, но едно е сигурно - Франция най-после ще играе сериозен мач. От началото на турнира те играха срещу отбори, които бяха поне с една класа под тяхната. Франция бе в група с отбори като Румъния (2:1), Албания (2:0) и Швейцария (0:0).

От другата страна Германия спореше с Украйна (2:0), Полша (0:0) и Северна Ирландия (1:0).

По пътя към полуфинала играчите на Дидие Дешан отстраниха Ейре (2:1) и Исландия (5:2), а бундестимът - Словакия (3:0) и Италия (1:1 и 6:5 след дузпи).

Мачът с Германия ще е първият голям тест за домакините на Евро 2016. Предходните срещи се оказаха добра загрявка за Пол Погба и компания, обаче всички знаят, че Германия е по-специален отбор. Битката може да пропусне Оливие Жиру. Нападателят на „петлите“ има болки в коляното и не тренира. Все още не е ясно дали медиците ще успеят да го вдигнат на крака. На Евро 2016 Жиру игра в 4 мача, вкара 3 гола и направи 2 асистенции. Не по-добре е и при „баварците“. Капитанът Бастиан Швайнщайгер и защитникът Бенедикт Хьоведес подновиха пълноценни тренировки, но двубоя в Марсилия пропускат Марио Гомес и Сами Кедира, които са с травми. Матс Хумелс е наказан.

„Франция не се страхува от Германия - увери президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае. - Нямаме никакви притеснения преди мача. Ние изпълнихме целта си - да играем полуфинал. Дидие Дешан няма да бъде уволняван.“

Самият френски специалист похвали своя съперник, но въпреки това е уверен в силите на своите играчи.

„Германия е отбор, който обича да доминира и да притежава повече топката - каза Дешан. - Ние не може да мислим само да се защитаваме, а ще трябва да отнемем тяхното владение. Трябва да надскочим себе си. Германия е световен шампион и отборът им се представи изключително до този момент в първенството. Винаги имаме увереност, че можем да победим всеки. Това го мислех преди Евро 2016, мисля го и сега. Играчите дават всичко от себе си, а това е най-важното.“

Капитанът на Франция Юго Лорис призна, че той и съотборниците му не са забравили загубения 1/4-финал от Германия на последното световно първенство.

„Тогава паднахме с 0:1, но сега нещата са по-различни - заяви Лорис. - Играчите, които бяхме тогава в състава, натрупахме опит в клубните си отбори и сега сме много по-силни. Такива мачове като предстоящия се печелят трудно, но с подкрепата на публиката се надявам да наклоним везните в наша полза. До този момент представянето ни е много добро и избегнахме подводните камъни.“

Нападателят на Германия Лукас Подолски призна преди двубоя с „петлите“, че почти сигурно ще сложи край на кариерата си в националния отбор. 31-годишният играч има 129 мача за бундестима, в които е вкарал 48 гола.

„Това ще бъде лесно решение, но само при положение че спечелим турнира - каза Подолски. - Играх на достатъчно много първенства, а вече трябва да помисля за своето семейство.“

От началото на Евро 2016 Подолски игра единствено при успеха над Словакия на 1/8-финалите с 3:0, а очакванията са той да остане на пейката и в предстоящия мач с Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят