Опасна за АЕЦ „Козлодуй“ система на косъм да заработи

Система, която не отговаря на изискванията за безопасност била на косъм да заработи в АЕЦ „Козлодуй“. Това става ясно от сигнал до ДАНС и прокуратурата, с който „Труд“ разполага. В него е посочено, че процедура по договаряне с обявление за „Модернизиране на апаратурата на неутронния поток на 5 и 6 блок“ е спечелена от украинската фирма ПАД „НПП Радий“.

Прогнозната стойност е 37 млн. лв. „НПП Радий“ предлага да изпълни заданието срещу 28,9 млн. лв. Проблемът е, че въпросната фирма не отговаря на изискванията, тъй като няма необходимите референции. Оказва се, че няма и никакъв опит при изграждането на подобни системи.

Украинците са представили лиценз, но за тренажор в 3 блок на Южноукраинската АЕЦ вместо такъв за работещ реактор. Това е отразено в доклада за работата на комисията, отговаряща за процедурата по договарянето. Двама ключови нейни членове - Здравко Павлов (ръководител сектор „Системи за управление и защита“ и „Радиационен контрол“) и Пламен Петков („Експлоатация на системи за контрол и управление“) подписват документа с особено мнение. „Процедурата е опорочена в мащаби, задминаващи „обичайната“ практика на финансово облагодетелстване на определени кръгове“, пише в сигнала до ДАНС.

Независимо от особеното мнение на двамата експерти седемчленната комисия предлага на изпълнителния директор Димитър Ангелов да обяви класираната на първо място „НПП Радий“ за изпълнител на поръчката. Следва реакция на ДАНС и прокуратурата и тя е прекратена. Експерти обясниха, че апаратурата за контрол на неутронния поток е една от най-важните, защото дава информация и за мощността на реактора.

„Бившият вече директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов е разследван.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на депутата Георги Кадиев. Кадиев заяви, че още преди месец и половина е предоставил на премиера пакет от документи за потенциални корупционни сделки и за това, че Ангелов е бил собственик на офшорка на Сейшелите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини