Словашката полиция вероятно е унищожила доказателства за убийството на журналиста Ян Куциак

Иран постави на ЕС седем условия, за да остане в ядреното споразумение

Большой се оказа тесен за българския талант

Арести в България и Испания: Разбиха международна банда обирджии Конфискувани са 4 диаманта на стойност 2,6 млн. евро

Въоръжен мъж е взел заложници в търговски център в Южна Англия

Стартира срещата в Ню Йорк между Никола Димитров и Никос Кодзиас за спора за името на Македония

Институциите: Бившите собственици на автомобили да проверят дали новите са ги пререгистрирали

НЗОК оряза парите на болниците за април Първи са дали сигнали от Карлово, Гоце Делчев и Казанлък

Разградчанин плати такса смет с 15 кг жълти стотинки

Сметище стана парк с фонтан

42 фирми раздвижиха кредитния пазар Заемите за домакинствата нараснаха с 1,18 млрд. лв. за година

Марк Рюте: Не изключваме каквито и да е правни мерки по отношение на разследването на сваления самолет МН17

Подготвя се нов конкурс за патрулни кораби на ВМС

Тръмп похвали Пхенян за “продуктивната реакция” след като отмени срещата с Ким Чен-ун

Удостоиха със званието „Почетен гражданин“ актьора Николай Кимчев посмъртно

Скандал заради АЕЦ “Козлодуй” -Димитър Ангелов заплаши със съд Георги Кадиев

Случаят с данните за офшорни собствености и нагласени търгове в АЕЦ “Козлодуй” е символ как кабинетът се бори с корупцията. Такава позиция зае независимият депутат и основател на партия “Нормална държава” Георги Кадиев.

Преди ден той публикува документи за противозаконни практики в АЕЦ и уточни, че преди 45 дни е дал на премиера тази информация. След като толкова дълго не е имало последствия от информацията, той решава да ги оповести.

Кадиев беше категоричен, че явно става дума за политически чадър над Ангелов, тъй като официалната причина за изваждането му от управлението на компанията е изтичане на мандата.

Депутатът изясни в ефира на БТВ, че документите, на които се базира сигнала, са получени в офиса на партията му. Те представляват копие от регистрацията на компанията “Едърбърг” на Сейшелите с подпис на Димитър Ангелов под писмо, с което приема оставката на борда на директорите.

Вторият документ е за нагласен търг за конкретна украинска фирма, която да изгради особено важната система за безопасност на АЕЦ – за управление на неутронния поток. Поръчката е за 37 млн. лв. И според Кадиев затова е нужна офшорната компания – да се управляват тези средства.

Позицията на депутата е, че истината няма да се разбере, тъй като службите да покрили случая. “Сигналът е от миналата година и е получен в ДАНС Враца. Те правят разследване, после изпълнителният директор спира обществената поръчка. ДАНС приключват случая и вече няма такава поръчка. Случаят е покрит, защото няма консумирано престъпление”, разказва Кадиев.

Димитър Ангелов се включи с коментар по обвиненията. Той отрече каквато и да била собственост в компании и разкри детайли по казуса с нагласената поръчка за украинска фирма. По думите му когато е стартиран и реализиран този търг той е бил пенсионер, а по-късно влиза в ролята на изпълняващ нарежданията на стария директор. “Бях пенсионер тогава.

Помощният съвет към изпълнителния директор тогава Александър Николов одобрява документите през 2014 г.”, уточнява Ангелов. По думите му той самият е изразил съмнения за качеството на работа на фирмата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.