Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Скандал заради АЕЦ “Козлодуй” -Димитър Ангелов заплаши със съд Георги Кадиев

Случаят с данните за офшорни собствености и нагласени търгове в АЕЦ “Козлодуй” е символ как кабинетът се бори с корупцията. Такава позиция зае независимият депутат и основател на партия “Нормална държава” Георги Кадиев.

Преди ден той публикува документи за противозаконни практики в АЕЦ и уточни, че преди 45 дни е дал на премиера тази информация. След като толкова дълго не е имало последствия от информацията, той решава да ги оповести.

Кадиев беше категоричен, че явно става дума за политически чадър над Ангелов, тъй като официалната причина за изваждането му от управлението на компанията е изтичане на мандата.

Депутатът изясни в ефира на БТВ, че документите, на които се базира сигнала, са получени в офиса на партията му. Те представляват копие от регистрацията на компанията “Едърбърг” на Сейшелите с подпис на Димитър Ангелов под писмо, с което приема оставката на борда на директорите.

Вторият документ е за нагласен търг за конкретна украинска фирма, която да изгради особено важната система за безопасност на АЕЦ – за управление на неутронния поток. Поръчката е за 37 млн. лв. И според Кадиев затова е нужна офшорната компания – да се управляват тези средства.

Позицията на депутата е, че истината няма да се разбере, тъй като службите да покрили случая. “Сигналът е от миналата година и е получен в ДАНС Враца. Те правят разследване, после изпълнителният директор спира обществената поръчка. ДАНС приключват случая и вече няма такава поръчка. Случаят е покрит, защото няма консумирано престъпление”, разказва Кадиев.

Димитър Ангелов се включи с коментар по обвиненията. Той отрече каквато и да била собственост в компании и разкри детайли по казуса с нагласената поръчка за украинска фирма. По думите му когато е стартиран и реализиран този търг той е бил пенсионер, а по-късно влиза в ролята на изпълняващ нарежданията на стария директор. “Бях пенсионер тогава.

Помощният съвет към изпълнителния директор тогава Александър Николов одобрява документите през 2014 г.”, уточнява Ангелов. По думите му той самият е изразил съмнения за качеството на работа на фирмата.