НЗОК с милиони бюджетен излишък, но пак не плаща на болниците

Над 7,3 млн. лв. бюджетен излишък отчете здравната каса за 2015 г. Това стана ясно при приемането и одобрението на отчетите за дейността и изпълнението на бюджета на НЗОК за миналата година.

Общият размер на приходите във финансовата институция към 31 декември 2015 г. е 3 133 347 000 лв. Стойността на извършените разходи и трансфери към същата дата пък е 3 126 020 000 лв. В резултат се формира положителен бюджетен излишък за годината в размер на 7,327 млн. лв.

Въпреки че и НЗОК отчита положително салдо, и а в държавната хазна приходите (например от ДДС) от здравеопазване са повече от разходите, болниците имат да взимат десетки милиони левове основно заради това, че работят по спешност и не връщат тежки случаи. От подобна дейност над 300 лечебни заведения в страната имат да получават 60 млн. лв. за 2015 г. и първото тримесечие на 2016-а.

Въпросните болници работят по договор с НЗОК, но тя отказва да им изплати натрупаните разходи, тъй като ги счита за „надлимитни“. В момента Сдружението на частните болници води три дела срещу касата. Към исковете са се присъединили и пациентски организации.

Отчетът за дейността на касата съдържа и информация за организацията и управлението на НЗОК, както и за дейността на институцията, посочват от правителствената пресслужба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве