Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Училище осъди oбщина Велико Търново за 4639 лв такса смет

Ръководството на СОУ “Вела Благоева” във Велико Търново осъди Общината за начислена такса за битови отпадъци в размер на 4639 лева. Школото няма да плаща сумата. Това реши Административният съд в старата столица.

Актът е бил издаден от данъчната служба към общината през миналото лято за 4274 лв и начислени 365лв.лихви.Магистратите са постановили кметството да плати и 500 лева съдебни разноски на училището. Според административните съдии данъчният акт е незаконосъобразен,защото директорът на училището не е данъчно задължено лице,а ако е такова,не е било доказано от наказващия орган

“В конкретния случай е необходимо да бъде установено по безспорен и несъмнен начин,че СОУ”Вела Благоева” е задължено лице, защото му е предоставено право на управление на имот публична общинска собственост. Наличието на такова основание за задължение на жалбоподателя- предоставяне за управление на имотите,в които се помещава училището в това съдебно производство не бе доказано”,се казва в решението.

В акта за публична общинска собственост, легитимиращ общината като собственик на процесния имот, липсвало изрично отбелязване за учредяване право на безвъзмездно ползване или предоставяне на управление на имот – публична общинска собственост на СОУ”Вела Благоева”. По делото е било установено,че имотите не са предоставяни или предавани за безвъзмездно ползване,стопанисване и управление от Община Велико Търново и от Общински съвет Велико Търново на СОУ”В.Благоева” .

Това е вторият подобен съдебен спор между общината и същото търновско учебно заведение. За 2011,2012 и 2013 година СОУ “Вела Благоева” е платило от бюджета си близо 14 000 лв. на общината за такса смет по същата причина – липса на прехвърляне на управлението на имота от общината на директора Ангел Янчев с влязъл в сила административен акт. След това през 2014 г. общинските данъчни начисляват и нова такса за битови отпадъци,но този път училището отказва и му съставят акт,който той обжалва в съда . Съдебната битка пък за платените близо 14 000 лв.още продължава във Административния съд в болярския град след като ВАС отменя решение на местния парламент по спора.

Няма друго училище в областта,което да води подобен съдебен спор със съответната община по такъв казус за плащане или неплащане на такса за битови отпадъци.

Съдебното становище подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВАС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.