На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Училище осъди oбщина Велико Търново за 4639 лв такса смет

Ръководството на СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново осъди Общината за начислена такса за битови отпадъци в размер на 4639 лева. Школото няма да плаща сумата. Това реши Административният съд в старата столица.

Актът е бил издаден от данъчната служба към общината през миналото лято за 4274 лв и начислени 365лв.лихви.Магистратите са постановили кметството да плати и 500 лева съдебни разноски на училището. Според административните съдии данъчният акт е незаконосъобразен,защото директорът на училището не е данъчно задължено лице,а ако е такова,не е било доказано от наказващия орган

„В конкретния случай е необходимо да бъде установено по безспорен и несъмнен начин,че СОУ“Вела Благоева“ е задължено лице, защото му е предоставено право на управление на имот публична общинска собственост. Наличието на такова основание за задължение на жалбоподателя- предоставяне за управление на имотите,в които се помещава училището в това съдебно производство не бе доказано“,се казва в решението.

В акта за публична общинска собственост, легитимиращ общината като собственик на процесния имот, липсвало изрично отбелязване за учредяване право на безвъзмездно ползване или предоставяне на управление на имот – публична общинска собственост на СОУ“Вела Благоева“. По делото е било установено,че имотите не са предоставяни или предавани за безвъзмездно ползване,стопанисване и управление от Община Велико Търново и от Общински съвет Велико Търново на СОУ“В.Благоева“ .

Това е вторият подобен съдебен спор между общината и същото търновско учебно заведение. За 2011,2012 и 2013 година СОУ „Вела Благоева“ е платило от бюджета си близо 14 000 лв. на общината за такса смет по същата причина – липса на прехвърляне на управлението на имота от общината на директора Ангел Янчев с влязъл в сила административен акт. След това през 2014 г. общинските данъчни начисляват и нова такса за битови отпадъци,но този път училището отказва и му съставят акт,който той обжалва в съда . Съдебната битка пък за платените близо 14 000 лв.още продължава във Административния съд в болярския град след като ВАС отменя решение на местния парламент по спора.

Няма друго училище в областта,което да води подобен съдебен спор със съответната община по такъв казус за плащане или неплащане на такса за битови отпадъци.

Съдебното становище подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВАС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.