Училище осъди oбщина Велико Търново за 4639 лв такса смет

Ръководството на СОУ "Вела Благоева" във Велико Търново осъди Общината за начислена такса за битови отпадъци в размер на 4639 лева. Школото няма да плаща сумата. Това реши Административният съд в старата столица.

Актът е бил издаден от данъчната служба към общината през миналото лято за 4274 лв и начислени 365лв.лихви.Магистратите са постановили кметството да плати и 500 лева съдебни разноски на училището. Според административните съдии данъчният акт е незаконосъобразен,защото директорът на училището не е данъчно задължено лице,а ако е такова,не е било доказано от наказващия орган

"В конкретния случай е необходимо да бъде установено по безспорен и несъмнен начин,че СОУ"Вела Благоева" е задължено лице, защото му е предоставено право на управление на имот публична общинска собственост. Наличието на такова основание за задължение на жалбоподателя- предоставяне за управление на имотите,в които се помещава училището в това съдебно производство не бе доказано",се казва в решението.

В акта за публична общинска собственост, легитимиращ общината като собственик на процесния имот, липсвало изрично отбелязване за учредяване право на безвъзмездно ползване или предоставяне на управление на имот - публична общинска собственост на СОУ"Вела Благоева". По делото е било установено,че имотите не са предоставяни или предавани за безвъзмездно ползване,стопанисване и управление от Община Велико Търново и от Общински съвет Велико Търново на СОУ"В.Благоева" .

Това е вторият подобен съдебен спор между общината и същото търновско учебно заведение. За 2011,2012 и 2013 година СОУ "Вела Благоева" е платило от бюджета си близо 14 000 лв. на общината за такса смет по същата причина - липса на прехвърляне на управлението на имота от общината на директора Ангел Янчев с влязъл в сила административен акт. След това през 2014 г. общинските данъчни начисляват и нова такса за битови отпадъци,но този път училището отказва и му съставят акт,който той обжалва в съда . Съдебната битка пък за платените близо 14 000 лв.още продължава във Административния съд в болярския град след като ВАС отменя решение на местния парламент по спора.

Няма друго училище в областта,което да води подобен съдебен спор със съответната община по такъв казус за плащане или неплащане на такса за битови отпадъци.

Съдебното становище подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини