На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада.
На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.
Ацтеките са първите хора в света, които произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го “храна на боговете”. Думата “какао” идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа.
Ацтеките свързват шоколада с Шочикетсал, богинята на фертилността у жената. Маите също го свързват с плодородието. Мексикански лингвисти предполагат, че испанците са изобретили думата, съчетавайки термина chocol и заменяйки думата haa (на езика на маите вода) с тази на езика на ацтеките atl. Все пак изглежда по-вероятно ацтеките сами да са измислили тази дума. От друга страна думата xocoatl не се среща в ранния испански език. На езика на маите глаголът chokola’j, който означава да пием шоколад заедно също е предлаган като вероятност за произхода на думата шоколад.
Шоколадът се произвежда от какао, което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, виреещо в Южна Америка. Theobroma означава “храна на боговете”. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през 16 век, независимо, че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.