Прокуратурата спря продажбата на вредни храни в училищата

Пици, бутерки, пшеничени пръчици, бонбони, замразено фрапе и тесто, както и безалкохолни със съдържание на аспартам и натриев цикламат са били открити и спрени от продажба в столове и бюфети във варненските училища. Това съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура след финала на общонадзорна проверка за храненето на учениците в шестте области от Североизточна България, попадащи в апелативния район.

След проверки в 719 обекта не са открити случаи на продажба на психотропни и опасни вещества, но за различни нарушения са били съставени 90 предписания и 10 акта.

В Шумен са били образувани и досъдебни производства, след като се оказало, че магазинчета до учебни заведения продават цигари без бандерол и тютюн, а наоколо се пуши "чай". В Разград проверяващите се натъкнали на опакован кашкавал с по два етикета, като данните за партидата и срокът на годност в тях се разминавали. В школски стол в Исперих имало плесен, а в търговищки училища готвели на децата с брашно и сирене, неотговарящи на утвърдения стандарт. В кухненски блокове там било открито и доматено пюре с натриев бензоат и калиев сорбат.

Повторни проверки показали, че дадените предписания са изпълнени. Преди дни от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна обявиха, че след направените съвместно с полицията ревизии за груби нарушения са били затворени бюфети в две училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини