Рицарска стипендия за малки таланти от средищно училище

Петима петокласници от ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Кичево ще развиват таланта си на художници с едногодишна стипендия от Великия приорат на Ордена на рицарите тамплиери у нас.

Преслава, Стефани, Анастасия, Георги и Иван са от семейства с по един родител или в тежко материално положение. Учат в средищното школо и са членове на клуба "Обичам да рисувам" с ръководител Ангел Димов. Децата се включили във второто издание на националния конкурс "Рицарят в мен", в който сили мериха 12 000 ученици от 4 до 8 клас. Петимата представили необичаен проект - изрисували знака на тамплиерите върху зебло.

Оригиналната творба им донесе една от петте големи награди, която заедно с грамоти и други подаръци лично им връчиха Великият приор Румен Ралчев и командерът на командерия "Цар Калоян" Младен Станев. "Изключително удоволствие е да сме отново във Варна, където и миналата година имаше призьор от този конкурс. Целта ни е да насочим вниманието на децата към непреходните рицарски и християнски ценности, които в динамиката на ежедневието ни са изтласкани от прагматизма. Рисунките показват, че успяваме. Тази година освен традиционните рицарски теми много от участниците бяха избрали сюжети от днешния ден - спасяване на приятел в беда, помощ на възрастни хора", каза Ралчев. Награди за отлично представяне получиха още три училища от Варненско, а творбите на малките художници до края на годината ще обиколят страната в рамките на пътуваща изложба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл