Легендарният адмирал Иван Вариклечков е бил гонен и съден от царската, и от народната власт

Единственият български офицер, който се е обявил против влизането на България във Втората световна война на страната на Германия е бил първият адмирал и командир на бойния ни флот контраадмирал Иван Вариклечков. Заради това тогава е бил изгонен от строя, а след 9 IX два пъти съден.

С почести, военен ритуал и поднасяне на венци и цветя във Варна бяха отбелязани 125 години от рождението му пред паметната му стена на щаба на ВМС. Морски офицери -ветерани, още курсанти докато е бил жив контраадмиралът, припомниха, че той е бил принуден в последните си години да кара такси-магарешка каручка, за да превозва куфарите на летовници от ЖП гарата.

Но на всеки празник обличал парадната си адмиралска униформа. Той е бил командир на българския флот от 1933 до 1935 г., след това -флигел адютант на цар Борис III.Въоръжава флота с торпедните катери "Люрсен", когато отново става негов командир от 1937 до 1939 г. Разработва бойните му планове, получава повече от 20 ордена и медали.

На тържественото честване бяха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, който произнесе изключително слово за храбростта и героизма на своя предшественик и припомни думите му "Моряк не се става в полите на Витоша, а край морето ", както и областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних. Да почетат паметта на легендарния си дядо бяха и неговите две внучки и двама правнуци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини