Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Ром запалил дома на жена си и прогонил съседи, дошли да гасят пожара

33-годишен мъж от ромски произход запалил умишлено постройката в пловдивско село, която обитавали жена му и децата му, след което седнал на един стол, запалил цигара и започнал да съзерцава “гледката”. Под въздействие на алкохола и дивия си нрав ромът прогонил и съседите, които се притекли на помощ и започнали да гасят пожара.

Причина за екшъна, разиграл се в началото на 2016 г., била поредната свада с жена му, която преди това той изгонил с трите им деца, съобщи адвокат Жанета Борисова, консултант към фондация “Джендър алтернативи”.

27-годишната майка на 2 момчета и 3-годишно момиче потърсила помощ от организацията и успяла да издейства ограничителна заповед за защита от съда в Пловдив, който е забранил на мъжа да се доближава до обгорената постройка и до дома на тъщата си, където временно пребивава дъщеря й заедно с трите деца. Най-голямото от тях е на 11 години и успяло да спаси живота на майка си, след като пияният му баща при семеен скандал извадил нож и опитал да я наръга с него.

33-годишният ром е с криминално минало и дори е лежал в затвора, след като причинил смъртта на няколко души при автокатастрофа, която причинил шофирайки в нетрезво състояние. “Няма респект към протоколите за предупреждение на полицията, тъй като насилниците бързо разбират, че няма да има последици от действията им. Системата се задейства едва при подадена молба за защита от потърпевшите. Съдебният иск и заповедта за забрана са механизмът за реално справяне с домашното насилие”, твърди адв. Жанета Борисова.

Над 20 предупредителни заповеди получава синът на глухоняма жена, упражнявал системно тормоз над майки си, която гонил от апартамента й. Взимал и всичките й пари, за да си купи алкохол. Съседи на възрастната жена я свързват през май 2016 г. с организацията и тя успява да издейства заповед за защита. Синът няма право да доближава дома на майка си, докато тече съдебното производство. Не такъв късмет има друга глухоняма жена, която умира в пловдивска болница след пореден побой, нанесен й от нейния внук.

От фондация “Джендър алтернативи” извадиха данни, според които Пловдивска област е на първо място у нас по заведени дела за домашно насилие, като техният брой е вече 300 годишно, а 230 от тях са в града под тепетата. През последните 6 години са заведени 89 наказателни производства срещу насилници, които не са изпълнили заповедта за защита, наложена им от съда. 49 души са получили глоба от 1000 лв., 18 са осъдени на пробация, а 25 души са лежали ефективно в затвор, тъй като са имали и други присъди.