Върнаха тежките присъди на хулигани, опитали да убият студент

Тежки присъди потвърди апелативният съд във Варна за двама хулигани, опитали умишлено да убият студент от Морското училище през 2011 г.

Магистратите потвърдиха решението на Варненския окръжен съд /ВОС/ от ноември 2012 г., който даде 17 г. затвор на Васил Петров и 16 г. на Антон Истатков. Преди 5 г. до оборотно заведение за дюнери на Червения площад двамата безпричинно пребиха студентите Георги Иванов, Михаил Михалев и Манол Марков. Първите две момчета се отърваха с избити зъби и натрошени челюсти, а Манол загуби завинаги слуха си, след като по чудо оцеля със смазана от бухалка и ритници глава и множество наранявания по цялото тяло.

За средните телесни повреди на колегите му ВОС даде 6 г. затвор на Васил, а по-тежките наказания той и съучастникът му получиха за умишления опит да убият Манол. След като обжалваха, преди 2 г. биячите получиха милостиви наказания от друг състав на апелативния съд. Той смени опита за убийство с нанасяне на средна телесна повреда и намали наказанията им до 6 г. затвор.

Година по-късно обаче ВКС отмени това решение и върна делото обратно във Варна с мотива, че законът е приложен неправилно. Така съдебното следствие бе възобновено, бяха разпитани отново пострадалите и други свидетели на зверството.

"Подсъдимите хладнокръвно са смазали главата на Манол и са останали безразлични към безжизнеността му. Хулиганските им подбуди са безспорни. Демонстрирали са грубо пренебрежение към социалните норми и ценности, за да бъде наложено собствено превъзходство върху видимо по-слаби и млади хора с категорична и явна агресия", пише в мотивите на съдебния състав, подписани с особено мнение от съдия Илия Пачолов. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право