Половин година задължителна казарма - защо партиите са против законопроекта на ВМРО

Патриотичният фронт внесе законопроект за връщане на задължителната казарма с продължителност шест месеца.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов каза, че един от мотивите е, че армията има нужда от подсилване, за да отговори на новите изисквания. "И към днешна дата се оказа, че българската армия е доста далеч от това, което се желае за една модерна, професионална и боеспособна единица, която да изпълни своите конституционни задължения за защита териториалната цялост на Република България", обясни Каракачанов. Според него един наборник ще струва на държавата 400 лева на месец, а за професионален войник се отделят около 1200 лева.

Партия ГЕРБ е против предложението. "Такова беше времето, малко по-бурно, когато преминахме в професионална армия, направихме го по-бързо, но трябваше малко по-бавно, но вече сме го направили, нещата са улегнали, всички са професионални войници в българската армия. Сега трябва да помислим за професионалните им заплати", каза депутатът Валентин Радев от ГЕРБ. "Не само парламентарната група на ГЕРБ, но и здравата логика не може да го подкрепи и ние включително, ако ми кажете откъде ще извадим пари или ако предложите да спрем някои от проектите и да дадем пари за наборна армия, е друг въпрос", допълни Радев, цитиран от БНР.

Депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов също се обяви против предложението на ВМРО за 6-месечна наборна военна служба. Според него шест месеца са недостатъчни, за да се подготви войник, както и да се сглобят бойните подразделения. Зад това предложение по-скоро се крие опитът да се компенсира отсъствието на държавата в други области, да се покрие дефицит например от възпитание, образование, дисциплина, хигиенни навици, професия, каза още Найденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини