Убиецът на дракони

Мачовете не го интересуват. Няма хъс. Не играе с желание...

Всички тези неща Кристиано Роналдо слуша за себе си по време на Евро 2016. Вярно е - досега трикратният кавалер на „Златната топка” бе бледа сянка на летвата, която сам постави високо през годините.
Но... големите футболисти са за големи мачове. Роналдо го знае най-добре. И изпрати своята Португалия на финал на Евро 2016. С фантастичен гол с глава и асистенция в рамките на 3 минути за 2:0 над сензацията Уелс. КР7 отново бе лидерът. Много определения е получавал. Най-новото е - убиецът на „дракони”. Уелските знамена с митичното чудовище бяха поне 4 пъти повече от португалските. Островитяните имаха смелостта и своя 100-милионен Гарет Бейл, най-скъпият футболист в света. Но в битката за краля на Мадрид в Лион категорично №1 бе Кристиано Роналдо. „Просто днес бях по-щастливият”, каза скромно мегазвездата на „Реал” (Мадрид). Незабравими и може би тайни за света ще останат фразите в няколкоминутния разговор между прегърнатите след края на мача на съотборниците от тима на „кралете” - фамозните Кристиано и Гарет.
KR7 преживя ден, който не се забравя. В часовете преди мача светът научи, че големият му персонален конкурент Лео Меси е осъден на 21 месеца затвор заради укриване на данъци в Испания. Няколко дни по-рано аржентинецът заслужи да е рицар на печалния образ с изпуснатата дузпа и загубата от Чили във финала за Копа Америка. Докато критикуваният до сряда вечер Роналдо вече е истинска легенда на еврофиналите. Стана първият футболист участвал на 3 полуфинала. А с общо деветте си гола застигна и Мишел Платини, който досега бе едноличен реализатор №1 в историята на турнирите. Приказката за Португалия и Роналдо започна с черен епизод във финала на домакинското Евро 2004 и 0:1 от Гърция. Тогава Кристиано бе юноша бледен, сега е капитан и лидер, който иска титлата.
По терените във Франция той не спира да печели симпатизанти. След 0:0 с Австрия изчака свой нахлул на терена фен, за да си направят селфи. Сега момче пък се промъкна до него по време на отборната снимка преди началото. Кристиано го прегърна, потупа го по рамото.
„Надявам се, че в неделя вечер пак ще плачем от радост - каза Роналдо. - Не като през 2004 година. Преди първия ми финал някой ми каза: „Такъв мач не се играе. Такъв мач се печели!” Искам да го направим, защото сме отбор. Португалия не е Роналдо, повярвайте!”
Тимът на селекционера Фернандо Сантош ще играе ролята на аутсайдер при всички положения във финала. Без значение кой бе победителят снощи в мегадуела Франция - Германия. От „петлите” португалците загубиха полуфиналите на Евро 84 и Евро 2000. От Германия паднаха в четвъртфинал на Евро 2008 и в малките финали на Мондиал 2006 и Мондиал 2010. Роналдо бе част от битките с Германия, а сега изглежда готов сам да победи не само дракона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят