Уелс - европейски шампион

Титлата остана мираж. Но в сърцата на 3-милионен Уелс тя вече е спечелена. Над 20 000 „дракони” пристигнаха по земя, море и въздух до Лион, за да гледат най-великия мач в историята на своя отбор. Разочарование? Да. Португалия бе по-силният и заслужено спечели. Сълзи? Не - уелските фенове и футболисти празнуваха като новите европейски шампиони.

„Тези хора са най-добрите привърженици в света! - възкликна Гарет Бейл. - Ние се гордеем с тях и те се гордеят с нас. Много искахме да сме на финала. Още малко ни остана. Вторият им гол беше малко щастлив. Опитахме всичко, но сега не се получи. Ние сме горда нация и се гордеем с това, което постигнахме. Сигурен съм, че в бъдеще няма да имам успехи само с „Реал”. Ще празнувам и с Уелс. Кристиано е голям голмайстор и показа на света, че винаги ще е такъв. ”

„Безумно горд съм с отбора си - рече треньорът Крис Коулман. - Дори не мога да изразя с думи колко силно се гордея. Полуфиналът е огромен успех за Уелс. Успех, който никой не очакваше. Ние обаче си го заслужихме на 200%. Единственият мач, от който съм недоволен, е този с Англия. Там загубихме своето лице. В останалите срещи показахме истинското лице на Уелс и мисля, че то се понрави на много хора. Всеки треньор би съжалявал за загубата на Аарън Рамзи. Той е невероятен играч. Ние не успяхме да намерим пространство в отбраната на Португалия, а Рамзи умее да прави това както никой друг в света. Гарет Бейл? Той също е човек. Игра колкото можа, но той не може да спечели мача сам. Готов съм да падна на колене пред него и да му благодаря безкрайно.“

Близо 30 минути след загубата уелсците се прощаваха с европейското. Като шампиони. За автономната област на Великобритания това бе първо участие на еврофинали. И първо на голям турнир след Мондиал 58. Уелс винаги е имал велики звезди като Райън Гигс, като Йън Ръш, като Марк Хюз. Имал е дори... Вини Джоунс. Но никога не бе имал отбор като на капитана Гарет Бейл.

С отпадането на Уелс завърши приказката и на най-невероятното европейско за дебютантите. От 5 отбора нито един не се изложи. Напротив - подобно на уелските „дракони” и исландските „викинги” вече липсват на целия континент. Словакия и Северна Ирландия също се гордеят като осминафиналисти. А два нещастни гола в последната минута на добавеното време срещу Франция лишиха бойката Албания да е редом до тях.

Райън Гигс поздрави уелския национален отбор, въпреки отпадането от Евро 2016. Бившият играч на „Манчестър Юнайтед“ добави, че това няма да бъде последният голям турнир, на който уелсците играят.

„Съкрушен съм след тази загуба, но в същото време мога да кажа много хубави неща за националния отбор на Уелс и неговото представяне на турнира - каза Гигс. - За нас Евро 2016 приключи, но ние не сме приключили с футбола на големи форуми. Португалците играха добре и ги поздравявам. Те имат отлични футболисти и нормално стигнаха до финал. Ние пък можехме да се представим малко по-добре в този мач.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят