В Пловдив вече премахват щръкнали кокалчета на краката за 15 минути с нов апарат

Само за 15-ина минути във веригата болници "Медлайн-Централ Хоспитал" в Пловдив премахват щръкнали кокалчета на ходилата с нов апарат за миниинвазивна хирургия, похвали се началникът на отделениято по ортопедия и травматология д-р Янаки Янакиев.

"Лятото е сезонът на сандалите и отворените обувки, но много дами се притесняват да ги носят заради "кокалчета на крака". Проблемът освен визуален и естетичен е и анатомичен, както и масов, тъй като от него по-често страдат над 50% от жените. Той води до неудобство при избор на обувки, ежедневни болки и засилващи се с годините деформации, които след палеца постепенно обхващат втория и третия пръст на крака. В краен стадий се стига до поява на мазоли, язви и трудно зарастващи рани по пръстите и стъпалото", коментира д-р Янакиев.

Според него колко са важни удобните обувки говори фактът, че едно от тежките наказания в Турската армия било провинилите се войници да разменят обувките си и да ходят с чуждите. "Лечението на този тип заболяване е само оперативно. Ползването на всякакви подложки, фиксатори, пръстени и други средства и методи са само търговски трикове, които още повече задълбочават проблема", твърди водещият пловдивски ортопед травматолог.

Хирургичните методи за лечение са над 300, но с новия апарат за микроинванизивна хирургия с локална анестезия и в рамките на 15 минути може да бъде извършена корекция. При нея изобщо не се правят разрези, нужни са само микроскопични отвори, трудно забележими с просто око. През тях костта се преоформя, стопява и изпилява, за да придобие правилната си форма. Процедурата е лека - пациентът има усещането все едно му се прави педикюр, а оперативната техника му позволява да стъпва на крака веднага след приключване на интервенцията", твърди д-р Янакиев. Прегледите за пациентите при ортопедите в елитното пловдивско лечебно заведение са безплатни, а операциите се извършват по клинична пътека и се плащат от НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве