ВАС отмени освобождаването на бивша районна кметица в Пловдив през 2013 г.

Върховният административен съд отмени решението на Пловдивския административен съд, както и решение №298 на Общински съвет - Пловдив, с което бившият кмет на район "Западен" Десислава Желязкова е освободена от длъжност на 1 август 2013 г.

Тогава местният парламент назначи на нейно място сегашния кмет на район "Западен" Димитър Колев. Впоследствие Десислава Желязкова бе изключена и от ПП ГЕРБ, като мотивите бяха "заиграване с тогавашни политически противници и серия медийни изяви, с които бившата кметица е изказала безпочвени обвинения срещу лидери в ГЕРБ и срещу партията като цяло.

"За да изчистя името си, обжалвах освобождаването в Административния съд, а след това и във ВАС, тъй като жалбата ми бе отхвърлена от пловдивските магистрати", заяви Желязкова.

Според ВАС решението на пловдивските им колегите е неправилно. Общинският съвет е взел решението си за прекратяване на пълномощията на Десислава Желязкова като районен кмет с нужното мнозинство - повече от половината съветници, но в него не са изложени фактическите обстоятелства, поради които се прилага законът. Не са посочени причини и в самото предложение за освобождаване, отправено до Общинския съвет от кмета на Пловдив Иван Тотев. Посочена е единствено правната норма, заради която Желязкова е отстранена.

Според върховните магистрати, не е ясно в какво се състои целесъобразността на отстраняването й от длъжност. А това, че няма мотиви, е съществено нарушение на закона и е основание за отмяна, пише в решението на ВАС. "За мен това е огромно морално удовлетворение, защото името ми е чисто, а моята теза се потвърди и от решението на ВАС", коментира Десислава Желязкова.

Постановеното от ВАС решение обаче не може да се приложи практически и Десислава Желязкова няма как тя да бъде върната на поста си, тъй като впоследствие са проведени нови местни избори и в момента за кмет на района е избран друг титуляр.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право