"ЗОДИАК": Сляпата Виолета проглежда след молитва

Болни и бездетни от цял свят се тълпят пред Клисурския манастир в община Вършец, за да се докоснат до чудотворната икона на светите братя Кирил и Методий. Тя е осветена през 1891 година.

„От тогава иконата чрез молитви и вяра лекува неизлечимо болни, дарява бездетни семейства с деца и помага на учащите“, заяви пред „Зодиак“ игуменът на манастира архимандрит Антим. Няма човек, стъпил в Клисурския манастир, който да не усети спокойствие и благодат. В книга с впечатления миряните описват чудесата и емоциите, които им носи храмът и святата икона.

Точно там намираме и историята на Виолета Митова от София. „Клисурският манастир за мен е най-святото място, което нося в себе си от над 50 години. На 6-годишна възраст паднах от кон, който ме ритна в лявата буза със задното копито. Вследствие от този удар съм ослепяла. Тогавашната медицина констатирала, че няма причина, но въпреки това не виждах повече от месец“, пише Виолета. Тогава майка й и баба й я завели в Клисурския манастир и помолили попа да й пее за здраве. След молитвата божият човек казал на близките на Виолета да не яде козе месо и шаран до края на живота си. „Не помня колко беше часът, когато се прибрахме, но запомних гласа на баба ми, която каза: „ Детето прогледна“. След 40 дни виждах ясно и с двете очи“, довършва разказа си Виолета и благодари на Господ за чудото.

Тя не е единствената, описала историята си в книгата за впечатления. В нея се намират стотици послания и чудеса, дори такива, оставени от чужденци. Не били малко и тези, които отчаяни от тежки, дори смъртоносни диагнози посещават святото място и впоследствие се оказват спасени.

Млада жена със сълзи на очи се примолила за молебен пред иконата, защото й предстояла тежка и сложна операция, за да може да има рожба. "Усетих вярата й да се сдобие с дете, независимо негативната прогноза. И аз самият пожелах Бог чрез светите братя да помогне чудото да се случи" - казва духовникът. Той разказва подробно как щастливата майка един ден го изненадала в манастира. С нея е и новороденото є бебе. Когато отецът погледнал детето, то сякаш му се усмихнало, за да му благодари, че по молитвите на светите братя семейството вече е щастливо.

„Чудесата са много, но не стават без вяра. Трябва да си убеден в силата на Господ и да се молиш“, допълни игуменът.

Идват дори от Австралия

Миряни от цял свят се тълпят пред Клисурския манастир, за да се докоснат до чудотворната икона на светите братя Кирил и Методий. Чували са за силата й и се надяват тя да им помогне.

„Идват от близките страни - Македония, Сърбия, Гърция. Жители на Австралия дори ни станаха приятели и ни посещават винаги, когато имат проблем. Споделяли са, че след като са се помолят пред иконата на светите братя Кирил и Методий, неволите изчезвали“, разказа още архимандрит Антим.

Ликът на светите братя Кирил и Методий

помага на ученици и студенти

На всеки 15 септември стотици ученици посещават Клисурския манастир, за да се докоснат до иконата на светите братя Кирил и Методий .

"Помага на млади хора и ученици, които имат затруднения в усвояването на учебния материал. Тя покровителства и просветни дейци, затова често идват да си измолят от нея закрила много учители, защото двамата братя са покровители на просветното дело", твърди отец Антим.

У нас почитаме светите братя и на 11, и на 24 май. И през двата дни в манастира пристигат посетители от близо и далеч. Сърби и руснаци ги почитат изключително на 24 май, а гърците - на 11 май.

„Жива вода“ лекува болести

„Жива вода“ потича в подножието на Тодорини кукли, където били изгорени шестимата монаси от Клисурския манастир.„Изворът е целебен. Идвали са много хора с кожни болести, двигателни или очни проблеми, пият и се мият и се връщат излекувани“, споделя архимандрит Антим. Течността е изворна, кристалночиста, слабо минерализирана и с ниска радиоактивност. Според експерти енергийната й устойчивост е няколко пъти по-висока от тази на рилската вода.

Стотици туристи днес посещават Клисурския манастир, именно за да търсят изцеление за болестите си от тази "жива вода".

Сред местните се разказва легенда за аязмото. През 1850 г. 50-годишният Димитър Лучков паднал от високо дърво. В продължение на месец близките му всяка нощ носили прикования на легло мъж до топлия извор, който бликал недалеч от селището. И той проходил. Мълвата за чудодейната вода плъзнала из отоманската империя и към изворите заприиждали хиляди болни.

През 1860 г. скованият от остър ставен ревматизъм Христо Савов от Враца, баща на Ботевия четник Стефанаки Савов, се излекувал след 20 бани. Той поставил икона на извора, та всеки, който се къпе, да благодари на Господ и на природата за този Божи дар.

Разрушаван е три пъти

Построен през 1240 г., четвъртият по големина манастир в България е бил не само огнище на вярата през миналите векове, но и възпитателен, просветен и културен център. Манастирът е разрушаван три пъти от османските завоеватели и възстановяван отново от свети хора и балканджии, манастирът запазва името на Славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, и е символ на непокорността и свободолюбието на берковския край.

Във вековете на османско иго претърпява многобройни набези и опустошения. През 1862 г. светата обител е напълно разрушена и изгорена от берковския паша Юсуф бей на празника на Св. св. Кирил и Методий, а богомолците и монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил е възобновен през 1869 г. от архимандрит Антим Дамянов, а през 1891 г. църквата Св. св. Кирил и Методий” е официално осветена от Видинския митрополит.

През 1937 г. църквата е изографисана от известните български живописци Господин Желязков и проф. Георги Богданов. Иконостасът е истинско творение в българския възрожденски дух на Самоковската и Дебърската школа. Иконите в стария храм датират от ХVІІІ - ХІХ век и повечето от тях са дело на зографа Никола Образописов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл