Набутват ни обратно в казарма за кефа на патриотите

Министър Ненчев предлага и жените да влизат в поделенията

Каракачанов и Симеонов предлагат 6 месеца редовна наборна служба за българската младеж

Връщане на задължителната военна служба за 6 месеца предвижда законопроект на Патриотичния фронт. Да има варианти и за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца, предлагат още Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. “Ако ще се връща казармата, тя трябва да не е само за мъже, а и за жени. Обратното би било дискриминация, тъй като в момента и двата пола са равнопоставени при кандидатстването в професионалната армия.” Това заяви военният министър Николай Ненчев часове след изявленията на патриотите по време на блицконтрола в парламентарната комисия по отбрана.

Министърът обясни, че от набор от около 60 хил. младежи и девойки, след медицинските прегледи годни за служба оставали около 30-35 хил. младежи и девойки. Подчерта, че ако се въведе задължителната военна служба, в армията трябвало да бъдат приети и хората до определена възраст, които досега не са отслужили. Това правело 276 хил. мъже и жени до 35 г.

Проектът на ПФ предвижда военната служба да се разделя на наборна - като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната, и професионална, изпълнявана на основата на договор. От ВМРО изнесоха и данни от проучване на “Галъп” според което 61% от българските граждани искали връщане на казармата. Над 70% от анкетираните подкрепяли трудова повинност за неграмотните.

Според патриотите наборната служба излизала по-евтино на държавата. Те изчислили, че месечната издръжка на наборник е 400 лв., докато един професионален войник струвал 1200 лв. Валери Симеонов бе категоричен, че връщането на казармата за 15 000 наборни войници ще струва под 100 млн. лв. годишно.

Разчетите на отбранителното ведомство са по-различни. Според Ненчев средствата за месечна издръжка на един кадрови войник била 1396 лв. В същото време разходите за един наборник надхвърляли 2235 лв.

Патриотите мотивираха законопроекта си с рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа. Каракачанов припомни, че съседите ни Гърция и Турция имат наборна служба, а в Австрия обмислят да я увеличат от 9 месеца на 1 година. Връщането на казармата вече обсъждали в Литва.

В коментар на нежеланието на ГЕРБ да подкрепи връщането на наборната служба Симеонов се закани с усмивка: “Просто ще си поговорим много внимателно с ГЕРБ.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини