Гонят “калинките” от властта

Заемащите висши държавни длъжности задължително трябва да имат завършена магистърска степен

Промените влизат в сила от 2018 г.

За депутатите няма изискване за образователен ценз

Със закон Народното събрание спира наплива на “калинки” по върховете на държавната администрация. Зам.-министри, областни управители и заместниците им, както и шефове на агенции и комисии задължително трябва да имат завършена магистърска степен. Това гласуваха вчера депутатите при окончателното приемане на промените в Закона за администрацията.

Депутатите решиха, че държавата ще плаща стипендии на студенти трети курс във вузове у нас и чужбина срещу задължението да работят след завършването си поне 3 години в държавната администрация. Условието е да издържат конкурсните тестове. Ако не успеят, ще връщат стипендиите на НАП. Стипендиантската програма се въвежда за специалности, за които има недостиг на експерти.

За разлика от администрацията, за народните представители не се изисква образователен ценз. В закона е записано, че държавен служител ще се става само след конкурс и издържан тест. Конкурсът ще е на два етапа. На първия Институтът по публична администрация ще определя чрез тестове “нивото на общите компетентности и на основните познания, необходими за заемането на държавна служба”. До участие във втория етап, който е за проверка на експертния потенциал на кандидатите, ще се допускат участници, минали през първата цедка на теста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика