Сотир Цацаров за Бат Сали: Забраненото на гражданина без служебна карта е двойно забранено на човека с депутатска карта

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред БНТ, че депутатът от ДПС Александър Методиев вероятно ще стане обвиняем.

Цацаров внесе искане за снемане на имунитета в НС, заради инцидент от 1 май край гр. Костенец, където полицейски патрул прави опит да спре след тройно изпреварване депутата, известен като Бат Сали. Александър Методиев на практика е направил опит да попречи на изпълнението на служебните задължения на служители на МВР. Имало е и заплахи към полицаите, според техните обяснения - цинично и грубо отношение, което е приключило с думите, че "след три дни ще се видят цивилни", коментира главният прокурор.

"Случаят е стигнал до Районна прокуратура в Ихтиман, след това до Софийска градска прокуратура и съобразно предложението на колегите от Градска прокуратура е внесено и моето искане за снемане на имунитета. Касае се за противозаконно пречене на орган на власт, тоест на полицейски служители да изпълняват задълженията си, както и за хулиганство", допълни магистратът.

Той подчерта, "че подобно отношение към полицейски служители е недопустимо", а "подобно отношение на народен представител към полицейски служители е безкрайно недопустимо". "Мисля, че прокуратурата показа ясно, че мярката би следвало да бъде равна по отношението на престъплението "хулиганство" за всички граждани", отбеляза Цацаров.

Според него акцентът не е върху криминалната страна на случая, а върху моралната страна, върху уважението към хората с униформи, към институцията Парламент и себеуважението, ако носиш депутатска карта, и върху примера, който даваш на съгражданите си. "Това, което е забранено на гражданина, който няма служебна карта, е двойно забранено на гражданина със служебна карта - било тя прокурорска, депутатска, съдийска или каквато и да е", обобщи главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право