Ръст на болестите на дихателните пътища сред децата в Търновско

Ръст на болестите на дихателните пътища, както и увеличаване на разстройствата на нервната система и наднормено тегло сред децата отчитат здравните инспектори във Велико Търново.

208 деца от региона са с новооткрити заболявания от обхванатите с профилактични прегледи общо 5452 малчугани. Това сочи анализът на Регионалната здравна инспекция за учебната 2015/2016 г.

"Най-разпространените новооткрити заболявания сред децата са пневмония, смущения в зрението, бронхиална астма, неврози и затлъстяване. Тревожни са и случаите на алергични ринити, специални симптоми и синдроми като заекване, тикове, анорексия, енурезис, стереотипи и хронични заболявания на тонзилите и аденоидни вегетации", съобщават инспектори от старата столица.

Физическата дееспособност на децата в областта, оценена по методика на МОН, за поредна година е на много добро ниво. Процентът на диспансеризираните деца, обаче, е увеличен с 0,43% в сравнение с предходната година.

През изтеклата учебна година по данни на Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново, в областта са функционирали 110 детски заведения. Забавачките са посещавани от общо 6956 деца на възраст от 1 до 7 години, разпределени в 285 групи. Областта разполага със 79 здравни кабинети, в които работят медицински специалисти. С профилактични прегледи са обхванати 5452 деца (92,77%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини