Меглена Кунева: Няма да има санкции в 9-та Френска езикова гимназия

По време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева съобщи, че няма нарушения при въвеждането на нов пропускателен режим в 9-та Френска езикова гимназия в София, съобщават от МОН.

Министърът обясни, че на сайта на гимназията е написано, че желанието на ръководството на 9-та ФЕГ не е да задължава родителите да бъдат клиенти на определена банка, а да им предостави допълнителна възможност. Изрично е посочено, че ако децата не желаят банкова карта, ще получат допълнително магнитна карта за вход в училище.

Няма директно нарушение на нормативните актове и няма да има санкции, заяви Меглена Кунева, като се позова на извършена от министерството проверка.

МОН препоръчва повече конкурентност и прозрачност – да се даде информацията как се избира тази банка, поканени ли са други банки, най-изгодни ли са предоставените условия и др., за да могат да избират.

Смятам, че правото на избор на потребителите е свещено – независимо дали са ученици или пораснали потребители, заяви министър Кунева. Тя посочи, че има други училища, с които може да се даде положителен пример, тъй като такава практика на коректност и откритост е установена, дори да няма формално законово изискване за това.
По принцип заслужава да бъде окуражена практиката училищата да се възползват от съвременните технологични възможности, които биха улеснили семействата на учениците, каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование