Трима ухапани от улични кучета осъдиха община Варна

Две жени и един мъж са осъдили община Варна да им плати обезщетения, след като били ухапани от улични кучета, показва справка на решенията на районния съд за последните 2 месеца.

Най-солидната сума - 3600 лв., магистратите отсъдили в полза на онкоболна пенсионерка, нападната от скитащ пес през декември миналата година. Раната от зъбите на кучето по крака й заздравяла чак след 3 месеца. Пред съда възрастната жена обяснила, че два пъти преди е била атакувана от помияри, но без толкова тежки поражения.

Заради причинени травми от ухапване на бездомни кучета общината ще трябва да плати 2000 лв. на пострадал миналия ноември мъж и 1500 лв. на нападната през септември жена.

Друга варненка, строшила ръката си след падане в резултат на счупени тротоарни плочки, да бъде овъзмездена от общината с 1250 лв., а собственик на смачкан от паднало дърво автомобил - с 685 лв., са едни от последните решения на районните магистрати по граждански дела срещу местната администрация. Съдят я успешно и застрахователи, изплатили полици "Каско" на свои клиенти заради повреди по колите им, причинени от необезопасени дупки и шахти.

През последните 2 месеца съдът е гледал поне 5 такива дела за инциденти отпреди 3 и повече години. Най-големите суми, за които кметството е осъдено, са 2914 лв. - за пропаднал преди 5 г. в шахта автомобил, и 3364 лв. - за ремонт на "Мерцедес", чийто водач преди 3 г. блъснал внезапно изскочило на платното улично куче. Спечелилите ищци обаче ще трябва да почакат, докато получат обезщетенията си, тъй като присъдите подлежат на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини