Хаштагът „Животът на чернокожите има значение” набира популярност в интернет

Убийствата на 32-годишния Филандо Кастиле и 37-годишния Алтън Стърлинг предизвикаха остра обществена реакция в социалните мрежи. Последвалите протести бяха под наслов „Животът на чернокожите има значение” (Black Lives Matter) и в интернет бяха споделени хиляди снимки и видеоклипове с този хаштаг, съобщава БТВ.

Една фотография бързо се превърна във водеща на всички протести. На нея малко момиченце държи надпис „Моят тати ли е следващ?”, визиращ убийството на Кастиле, който беше застрелян пред очите на приятелката си и 4-годишната й дъщеря.

Потребител в социалната мрежа Туитър сподели снимка от концерт на певицата Бионсе. По време на нейна песен за свободата на чернокожите, на екранът на сцената бяха изписани имената на хора загинали при подобни обстоятелства. Дългият списък завършва с „...и безброй други”.

„Трябва да се застъпим за тези, които нямат глас и да спрем да се преструваме, че расизмът не съществува”, пише друга потребителка в Туитър.

Хаштагът #BlackLivesMatter предизвика и скандали в социалните мрежи. Много потребители заплашваха, че ще изтрият всеки, който сподели нещо, свързано с този хаштаг, както и обратно.

„Много е интересно как други раси се включиха в разговора, след като тези невинни полицаи бяха убити, но не казаха нищо, когато убиха наши хора”, пише една потребителка в „Туитър” по повод стрелбата в Далас.

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг коментира видеоклипът, който беше публикуван от убийството на Филандо Кастиле.

„Вчера в Минесота, Даймънд Рейнълдс се включи на живо веднага след като нейния приятел Филандо Кастиле беше прострелян от полицай в автомобила им. Филандо по-късно издъхна от раните си. Във видеото 4-годишната дъщеря на Даймънд гледаше от задната седалка”, пише Зукърбърг.

„Това, което видяхме тази седмица е сърцераздирателно. Тези видеоклипове показват страха, с който живеят милиони хора от нашето общество всеки ден. Докато се надяваме никога повече да не гледаме видео като това на Даймънд, то ни припомня, че свързаният и отворен свят е много важен – и трябва да извървим дълъг път”, допълва Зукърбърг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят