Прирастът в ЕС за първи път отрицателен, населението се увеличава заради мигранти

За първи път в ЕС беше регистриран отрицателен естествен прираст на населението – ражданията миналата година са били 5,1 млн, докато починалите са 5,2 млн, посочва европейската статистическа служба „Евростат”.

Запазва се наблюдаваната от няколко години тенденция раждаемостта в държави като Ирландия, Франция, Великобритания и Швеция да е най-висока в ЕС и да надхвърля равнището на смъртността. Най-малко раждания обаче се регистрират в южноевропейски страни като Италия, Португалия и Гърция.

Най-значителен спад в числеността на населението заради голямата разлика между раждаемостта и смъртността се отчита в страните от Източна Европа – България, Хърватия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия, отбелязва „Евростат”.

Общият прираст в ЕС за годината все пак е положителен, но се дължи на мигрантския поток – миналата година в съюза са пристигнали 1, 9 млн. чужденци.

Голяма част от мигрантите, пристигнали в Европа през гръцките острови, тръгвайки от турските брегове, са бежанци – главно сирийци, иракчани и афганистанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят