Йенс Столтенберг: Навигаторът в бурята

Когато норвежкият министър-председател Йенс Столтенберг беше избран за генерален секретар на НАТО през 2014 г., критиците му посочваха, че разбира от финанси, а не от отбрана, социалдемократ е, в добри отношения с Русия и е поредният скандинавец начело на алианса след датчанина Андерс Фог Расмусен. Критиците вече мълчат.

Роден на 16 март 1959 г. в Осло, Йенс Столтенберг е потомствен политик, син на Торвалд Столтенберг - емблематичен лидер на Норвежката лейбъристка партия, дипломат, бивш министър на отбраната и външните работи. Нещо повече - баща му също е бил кандидат за генерален секретар на Северноатлантическия алианс през 90-те години. Майка му Карин е реномиран експерт по генетика, служила като държавен секретар в няколко правителства на Норвегия. В най-ранна възраст малкият Йенс живее в Белград, където баща му е посланик (1960-1963 г.). Основното и средното си образование получава в родната Норвегия, където и отбива редовната си военна служба, преди да се запише в Университета в Осло. С магистърска диплома по икономика в джоба, през 1979 г. Йенс Столтенберг започва да пише за норвежкия всекидневник „Арбейдбладет“, но истинското му призвание е политиката. По ирония на съдбата първият досег на бъдещият генерален секретар на най-мощната военна организация в света с геополитиката е когато участва в антивоенен протест срещу виетнамската война пред посолството на САЩ в Осло през 70-те години. С основание ще отбележите, че по това време е бил на ранна тийнейджърска възраст - завела го е голямата му сестра Камила. След като изкарва две години в окопите на норвежката журналистика, през 1981 г., Йенс Столтенберг заема поста на секретар по информационните въпроси на Норвежката лейбъристка партия и председател на Младежката работническа лига. На тези позиции Столтенберг остава до края на 80-те години, като за кратко преминава през националната статистическа служба на Норвегия и чете лекции в старата си Алма матер - Университета в Осло. През 1990 г. с него се свързват агенти на норвежкото контраразузнаване, за да го предупредят, че дългогодишният му кореспондент в Москва, с когото общува по партийна линия, е всъщност щатен агент на печално известното КГБ. Съветските шпиони имали и кодово име за Столтенберг като източник на информация - „Стеклов“. Всякакви връзки били прекратени своевременно.

Вече натрупал достатъчно опит в редиците на лейбъристката партия, Йенс Столтенберг решава да се хвърли в голямата политика и през 1993 г. спечелва депутатско място в норвежкия Стортинг - парламентат на страната. Включен е в кабинета на тогавашния премиер Гро Харлем Брундтланд като министър на търговията и енергетиката. Предвид залежите от подземни богатства на Норвегия е разбираемо защо тези позиции са обединени и съответно колко са ключови, за да се дадат в ръцете на 34-годишен млад политик. В следващото правителство на Торбьорн Ягланд (1996 г.) Столтенберг е министър на финансите.

Първият му премиерски мандат идва през 2000 г., но като правителство на малцинството кабинетът оцелява само една година. Завръщането на Йенс Столтенберг начело на Норвегия става през 2005 г., когато крал Харалд V му поверява отново мандата, и продължава до 2013 г. За този период Столтенберг превежда Норвегия през световната икономическа криза от 2008 г. почти без нито една драскотина. Успява да възстанови спокойствието и единството на народа си след смъртоносните нападения на неонациста Андерс Брейвик през 2011 г., при които загинаха над 70 души, повечето от които - деца. През март 2014 г. Йенс Столтенберг беше избран от държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО да оглави организацията. Оттогава алиансът е изправен пред най-големите си предизвикателства от студената война насам - анексирането на Крим от Русия и продължаващия конфликт в Източна Украйна, нарастващо военно напрежение в Балтийския регион и растящи тревоги за сигурността на страните от източния фланг. В тази буря навигаторът трябва да е стабилен. Е!

Раздели Баренцово море с Москва

През 2010 г. Йенс Столтенберг подписа споразумение с руския президент Дмитрий Медведев, с което най-накрая беше разрешен десетгодишен граничен диспут за демаркационната линия в Баренцово море, започнал още по времето на Сталин. Спорната зона обхваща 175 000 квадратни километра (колкото половината територия на Германия). Ратифицирането на договора от парламентите на Русия и Норвегия позволи да се започне експлоатация на богатствата на Баренцово море - 6,8 млрд. тона петрол и газ.

ЗА НЕГО

Фаворитът на Меркел

Тя (Ангела Меркел) много харесва Столтенберг. Той е любимият й социалдемократ. Предвид случващото се в Украйна и напрежението под което се намират източните членове, тя иска да подсили алианса. Едновременно с това, избирайки социалдемократ от Скандинавия, (Меркел) действа превантивно на европейските избори през 2014 г. Работата на шеф на НАТО е част от много по-голяма игра на баланс на интересите между европейските държави, където управляват предимно консерватори.

Шефан Корнелиус, редактор, в. „Зюддойче Цайтунг“, Германия

Изненада политическия елит на Норвегия

Новината, че Столтенберг ще става генерален секретар на НАТО беше истинска изненада за политическия елит и медиите в Норвегия. Имаше много дебати за неговото бъдеще, може би в ООН, но никой не беше споменавал НАТО... Той определено е човек на консенсуса, човек, който търси компромиси, но много ориентиран към подробностите, опитен политик, който работи здраво и търси решения.

Харалд Стангеле, редактор, в. „Афтенпостен“, Норвегия

Предаде ми едно много по-добро общество

Имаш уважението на всички сектори от политическия живот на страната. Може да се разминаваме по различни въпроси, но ти (Йенс Столтенберг) беше добър министър-председател на народа си. Винаги стоеше изправен и устойчив като планина, особено след терористичните нападения от 22 юли 2011 г. Възхищавам се от издръжливостта ти, мотивираността и факта, че ми предаде едно много по-добро общество.

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг при приемането на поста

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи