На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

6 причини защо не може да има наборна войска днес

Упражнението би струвало на държавата близо три пъти повече от днешния бюджет, или около 3 млрд. лева

Нямам съмнения относно патриотичните възгледи на лидерите на ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Имам единствено съмнения защо искат връщането на наборната армия с внесения от тях проектозакон. И двамата имат опит със службата и не е коректно да си играят само с позитивите. И ако днес ни лансират един закон, единственото обяснение да искат наборна армия, са предстоящите избори – първо за държавен глава, след това за парламент. Слагам извода отпред, за да говорим след това по същество.

Познавам много родители, които смятат, че е хубаво да има наборна служба – за да могат момчетата им да пораснат като мъже. Военното училище във Велико Търново дори организира такива курсове и много деца проявиха желание да се включат във войнишките курсове. Много им хареса – момчета и момичета заедно в екстремна обстановка, стрелби, емоция, спомени за цял живот. Романтиката в стил кренвирши от миналото време замириса в пространството.

Познавам и много политици, които смятат, че наборната служба ще може да приобщи ромите, циганите и други малцинства към патриотичната идея. За мен това е пропаганда, пропаганда, пропаганда. Епистоларни блянове много, истината е друга.

Ето защо не може да има наборна армия днес:

Наборната армия на практика е масова мобилизация. Войнишка служба е подготовката на мобилизационната армия, каквато представляваше нашата по времето на Варшавския договор и преди това. След подготовката в казармата, всички отиват в запаса с готовност за мобилизация при военна заплаха със съпътстващите сборове за подготовка и преподготовка. Това е национално опълчение срещу заплахата от масова инвазия отвън с директна заплаха за физическото, културното, верско, етническо съществуване на България. Тази мобилизация означава централизиран национален финансов фокус върху защитата на страната или иначе казано милитаризирана икономика и държава. Крайна мярка. Безкрайно скъпа и деструктивна за развитието на държавата.

Създаването на наборна армия не е евтино начинание, както ни убеждава воеводата Каракачанов. Той смята по кръчмарски колко струва храната и тоалетна хартия и казва – 400 лева на наборен войник. И изглежда евтино, в сравнение – както казва той, за професионалните войници – 1200 лева. Логиката му е правилна, но само ако сравнява цените на Adidas и AdiBas. И едното е обувка, и другото, само дето ментето е по-евтино? Но няма нищо общо. Армията е машина, инструмент на политиката, която с малко средства трябва да върши работа. Наборната армия е машина с постоянно местоположение в сервиза. Тя не върши практическа работа в днешното ни положение. Обучаваш, обучаваш, инвестираш, инвестираш и не ползваш нищо. Наборът не може да ходи по мисии, а днес армията ни има друга функция – съвместни действия с НАТО, където няма място за аматьори.

Възстановяване на наборната армия означава втора, паралелна армия. Тя не може да функционира съвместно с професионалната армия. Ако Каракачанов ви каже аргумент против това, можете спокойно да му отвърнете с “Ха-ха-ха!”. Това не съществува никъде в света, или поне в познатите ни цивилизации. Професионалистите са съвместими с мобилизацията, само и единствено когато обучават и командват.

Цената на двойна армия би струвала на държавата близо три пъти повече от днешния бюджет на страната или около 3 милиарда лева. Дори по простата сметка на “патриотите” храна и тоалетна хартия на набора ще струва около 312 млн. лева годишно. Тук добавете: инфраструктура, команден състав, обучение, техника, поддръжка на техника, съпътстващи дейности. Можем да си играем на сметки цяла година, но дори е достатъчно да кажа, че и към момента армията има огромен некомплект от команден състав и войници, сметнете колко би струвало да се намерят офицери и сержанти за създаването и поддържането на втора армия – мобилизационна.

Обществената поддръжка. Мит е, че народът иска връщането на казармата. Това могат да го кажат пенсионери с носталгия към младостта, мъже, които са служили на хубави места и майки, които не могат да се справят със синовете си, а да… и момичета, които смятат, че казармата ще реши проблемите със сменянето на крушките и мръсните чорапи у дома. Е, не, няма – чорапите на мъжете са длъжни да стоят на средата на килима.

Когато имаше наборна армия, всяка година средно около 60 деца губеха живота си в казармите в страната, а около 300 осакатяваха завинаги. Мизерия, мизерия, мизерия. Много се осакатяваха психически. Недостигът на пари дори при онази милитаризирана армия настаняваше всички тези деца в мизерни условия, от които дори имигранти днес биха ревали, нищо че един от първите лагери беше точно в Харманли, и точно в същото поделение, за което ви говоря.

И нека драсна чертата: няма политическа нужда, няма бюджет, няма военна обосновка, няма хора, няма желание, но има емоция. Ето тази емоция, която експлоатират в “Патриотичния фронт”, е популизъм – вреден и антибългарски. Той служи единствено и само за изборни цели. И нищо друго.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.