Падна или бутнаха уникална фасада на стара къща във Варна?

Близо 700 сгради съхраняват паметта на града

Укрепена фасада на уникална къща - архитектурен и културен паметник на най-оживения варненски булевард “Княз Борис I” изненадващо рухна миналата седмица. По чудо или добре планирано и пресметнато, срутването се размина без инциденти и пострадали няма. Но веднага гръмна скандалът защо и как се срути поредната сграда, която съхранява паметта на Варна. Защото със заличаването на всеки паметник на културата от картата, изчезва и историята на града.

В медиите тръгнаха еднозначни версии, че сградата е действително съборена, че работниците са удряли с чукове и са избутвали с тръби фасадата, докато тя рухне под собствената си тежест. След това всичко на тротоара е било старателно и бързо разчистено, докато дойдат полиция и контролните органи. Но видеокамерите наоколо са запечатали случилото се и ще разкрият причината за него. Според районното кметство “Одесос”, където се намира старата къща, рухването на фасадата й е по-скоро инцидент, а не търсен ефект. Но противниците на тази официална позиция твърдят, че вече са виждали този сценарий с паметниците на архитектурата и културата в морската столица, който се е повтарял често преди 3-4 години, и вече не се вмества в новата стратегия на общината за опазването им.

Строежът е спрян и няма да продължи преди изработване на нови проекти, съгласуването им с Министерство на културата и одобряването им от главния архитект на община Варна, се посочва в отговора на въпрос на “Труд”, изпратен миналия петък до ДНСК. От него става скандално ясно, че още при последната проверка на 13 юни на Регионалния отдел за национален строителен контрол - Варна / РОНСК/, е установено, че фасадната стена към бул.”Княз Борис І” е запазена и укрепена с метално скеле, а останалата част от сградата е съборена, като са запазени само малки части от две калканни стени и преградна стена на първия етаж, което е в отклонение от проектите. За допуснатите нарушения срещу лицето, упражняващо строителен надзор, изпълнителя на строежа и проектанта по част “Конструктивна” са образувани административно-наказателни производства за налагане на санкции. Още тогава строежът е спрян от строителния надзор. Съставеният акт от 23 юни е за установяване на състоянието на строежа при спиране на строителството с предписани от конструктора мероприятия по укрепване и недопускане на щети.

Но въпреки указанията на строителния надзор, междувременно на 29 юни се срути фасадната стена към бул.”Княз Борис I”, се посочва още в отговора за “Труд”. Добре е да се припомни, че според издаденото разрешение за строеж и одобрен и съгласуван с Министерството на културата инвестиционен план, съществуващата триетажна сграда може да се реконструира, пристрои и надстрои, като се запазят съществуващите два етажа и частично третият и като се запазва фасадната стена към бул.”Княз Борис І”, която е носител на ценностните елементи на паметник на културата. Нищо от това не се случва.

Като възложители на обекта се посочват седем души, като на първо място - Светлозар Чорбаджиев, както и фирмите “Възраждане 2004” ЕООД и “Чорбаджиев “ООД. Изпълнител на проекта е фирмата “Възраждане 2004” ЕООД, строителният надзор се осъществява от “Тест Билдинг”ООД. Пълно възстановяване на фасадата и сградата обеща чрез посредник Светлозар Чорбаджиев, който не пожела контакт с медиите.

След събарянето може да има само имитация, като печалните примери за това са много - на ул.”Братя Шкорпил”12, “Ив. Вазов” 8, както и бившата военна болница или Френския девически колеж, контрира най-младият краевед от сдружение “Стара Варна” Християн Облаков. Той припомни, че разрушената сграда е бившата и единствена жилищно-търговска кооперация от 20-те години на миналия век. Тогава тя се е намирала на края на града, откъдето започвал известният Зелен мост към “Салтанат” и “Евксиноград” на мястото на голямото кръстовище до Икономическия университет във Варна. Според него каквато и да бъде санкцията за нарушителите, автентичната сграда вече я няма. Но затова пък разчистеното място на пъпа на града, където може да се вдигне поредният нов градеж, е наистина златно.

Срутената сграда е обявена за архитектурно-строителен паметник от 1982 г. и придобива статут на недвижима културна ценност с писмо от НИНКН. Тя е част от архитектурния ансамбъл ВИНС - Френски колеж в центъра на Варна. И според табелата на строителната площадка тя е трябвало да се реконструира.

Разрешението за строеж трета категория е издадено на 30.06.2014 г. от главния архитект на община Варна, като правомощия да го спре при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект, както и да налага предвидените в ЗУТ глоби и санкции, има ДНСК. Община Варна може да упражнява контрол само върху строежи от четвърта, пета и шеста категория.

Картофената

къща

Така известната Картофената къща, срината тихомълком само за един уикенд през октомври 2008 г., беше един от последните фрапантни случаи на разрушаване на прекрасната архитектура на стара Варна. Сградата на ул. “Братя Миладинови” е строена за дом на семейството на богатия търговец Димо Хаджидечев, със стаи разположени около голям вестибюл, покрита с масивни керемиди, а фасадата богата на красиви орнаменти. Варненци я наричаха “Картофената къща” заради близкото заведение с преобладаващо картофено меню в него. В момента собствениците на имота са завели искова молба срещу община Варна за над 5,9 млн. лв. - обезщетения за ефективни вреди и пропуснати ползи. Защото общинарите от предното управление хем са им разрешили да я съборят, хем после са наложили вето за нов строеж.

508 стари сгради, предложени от община Варна за паметници на културата, са одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. Предстои изследователска работа по още 150 обекта за вписването им като паметници на културата, съобщи кметът на града Иван Портних след визитата на министъра на културата Вежди Рашидов преди месец и половина във Варна . Списъкът бе актуализиран с помощта на сдружение “Стара Варна”, като повечето фасади ще бъдат реставрирани с европейско финансиране и пари по ОП” Региони в растеж”. В община Варна още през първия мандат на кмета беше създадено специално звено за опазване и съхраняване на сградите - паметници на архитектурата и културата, а към него работи и Консултативен съвет от експерти и радетели на “Стара Варна” от едноименното сдружение.

Според очакваните промени в Закона за културното наследство ще се налагат солени глоби на собствениците, оставящи да се рушат сгради, които са паметници на културата. За физически лица се предвиждат санкции до 10 000 лева, а за фирми - до 30 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини