Турция се бори с множество стихийни пожари

Стихийни пожари бушуват в различни области на Турция. Пламъци са обхванали околностите в курортния център Бодрум на егейското крайбрежие. Поради вятъра, който разнася пламъците, по едно време те се приближили до само 15 метра разстояние от жилищните сгради и туристическите съоръжения, съобщи представител на местната управа. По думите му, спешно евакуират хора и коли, предаде БНР.

Десетки пожарни коли и хеликоптери за гасене на пожари и екипи на горското стопанство участват в потушаването. От съседните окръзи пристигнали на помощ пожарни коли. Много от живущите в района хора с кирки, лопати и пожарогасители също се втурнали да участват в гасенето.

Засега не се съобщава за пострадали хора, но напълно били изпепелени десетки хектари засадени терени, повредени били редица напоителни съоръжения.

Силен пожар бушува и в района на Чанаккале, край протока Дарданелите на историческия полуостров Гелиболу. Пламъците се обхванали горска местност край пристанището за фериботи Кабатепе.

Представител на горското стопанство съобщи, че в района на Чанаккале тези дни има много туристи, които посещават намиращия се наблизо мемориал на загиналите в епичните боеве в първата световна война. По думите му, шест хеликоптера от въздуха и 10 пожарни коли, както и екипи на гражданската отбрана и на горското стопанство се опитват да овладеят пожара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят