Зъби от пещерна мечка откриха в Странджа

Зъби от пещерна мечка са открити за пръв път на територията на Странджа планина. Останките са открити преди броени дни, съобщи биологът Стоян Йорданов от екосдружение „Агалина”.

Докато правели мониторинг на прилепите в планината, Йорданов заедно с колегите си Гани и Емил Зорварян се натъкват на останките – шест зъба, в труднодостъпен коридор на Братановата пещера. Според тях именно поради недостъпността на коридора останките са се запазили.

Преди осем години пак в Братановата пещера е открит само един зъб от пещерна мечка, но тогава на откритието се е погледнало несериозно, защото находката е единична. За сегашните открити останки се смята, че са от няколко екземпляра. Това показва, че преди хиляди години тук са живели тези величествени животни.

Пещерната мечка е изчезнал представител на семейство мечки, който е живял в Европа през периода плейстоцен. Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години. Името „пещерна” произтича от факта, че вкаменелости от този вид са намирани най-вече в пещери и посочва, че този вид прекарва повече време в пещерите от кафявата мечка, която използва пещерите само за зимен сън. В резултат на това, в течение на времето, цели слоеве от костите и почти цели скелети, са открити в много пещери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл