Велотрасе свързва „Симеоновско шосе“ и гара „Пионер”

Главният архитект Здравко Здравков е разпоредил проучвания на терена, където трябва да минава велотрасето

Велотрасе ще свързва гара „Пионер” и „Симеоновско шосе“. Това е амбициозният план, който главният архитект на София Здравко Здравков подема. Като целта е да има една обвързана велосипедна мрежа, така че в града да няма прекъсване на трасетата за колоездачи.

Първоначално веломаршрутът трябваше да минава от старата жп гара „Пионер”, зад зала Арена Армеец и да стига до кв. „Слатина”. Сега обаче се обмисля по-мащабен проект.

„Идеята е да намерим начин това трасе да се построи чак до „Симеоновско шосе“ и „Околовръстния път”, обясни пред „Труд” Здравков.

Планът е веломаршрутът да се изгради по стария път на жп линията – да тръгва от река Драгалевска, през Борисовата градина, гара „Пионер“, после да слиза под „Цариградско шосе“, зад зала „Арена Армеец” и накрая да се стига до кв. „Слатина”.

„Проектът е за велосипедно и пешеходно преминаване и е огромен. Преминава през три района – „Лозенец”, „Изгрев” и „Слатина”, допълни още Здравков.

Проектирането на трасето започва, като вече са възложени геодезични проверки. Ако всичко върви по план, през следващата година ще започне изграждането му.

Главният архитект създава и ново координационно звено към Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ). Още при встъпването си в длъжност Здравков обеща, че ще реформира НАГ като създаде 3 нови отдела, които да забързат работата. На следващата сесия на Столичния общински съвет той ще внесе предложение за новата структура. Основната му функция ще е да въведе ред при всички процеси на устройствено планиране – създаване на такива устройствени планове, координацията между останалите звена.

Едновременно с това се подготвя и промяна в наредбата за обществените обсъждания. В момента се разглеждат конкретни предложения, като едно от тях е тези обсъждания да се провеждат след 18 ч., за да може заинтересованите групи да присъстват.

„Вече успяхме да подготвим гръбнака на наредбата. Получихме конкретни предложения за промяна в някои от текстовете, като сега изготвяме наше решение”, обясни главният архитект.

В момента се разработва и нова визия за уебсайта на НАГ, както и електронен регистър, където да се впишат различните обществени организации, които участват в обсъжданията на проектните планове и идеи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.