Иранецът, хванат с 200 кг хероин, остава в ареста

Ямболски окръжен съд наложи постоянна мярка задържане под стража на иранския шофьор, пренесъл на 5 юли през българо-турската граница на Граничен пункт Лесово близо 200 кг хероин с много високо съдържание на активното наркотично вещество, предаде БНТ.

Наркотикът беше открит във фабрично затворени консервни кутии за доматена паста. Това е най-голямото количество наркотик, залавян на външна граница, откакто страната ни е член на ЕС.

В съдебната зала стана ясно, че камионът с наркотичното вещество е преминал 6 митници преди българската, но едва на ГКПП - Лесово рентгенът е открил, че товарът има нееднородна структура. Иранският шофьор Амир Реза Какванд заяви в съда, че не е знаел какво превозва, защото е получил камиона си натоварен с поставена пломба. Турските митничари го отворили, но не проверили какво има в кутиите. Той поиска от съда да му помогне да не си губи живота.

На този етап срещу шофьора е повдигнато обвинение за контрабанда на приблизително 196 кг хероин, но работата по установяване на точното количество и качество на наркотичното вещество продължава.

"Взети са представителни проби, установено е, че е наркотично вещество хероин... на този етап работата все още продължава", каза Георги Георгиев, наблюдаващ прокурор.

Юри Янков, адвокат на иранския шофьор: По безспорен начин не е установено, че той знае или предполага, че в камиона е имало такова количество. Той е един обикновен шофьор. Тепърва ще се установява обективната истина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право