Водещите на новините по Bulgaria on air: Международен спец + самороден талант

Усмихнати, с топъл поглед и бърз ум. Такива са новите говорителки на централната емисия “Новини” на Bulgaria on air, които отскоро са с нова визия, принос за която имат и водещите Мартина Ганчева и Десислава Атанасова. И двете са млади, и двете имат своя страст, и двете заразяват с вдъхновение.

Освен традиционните теми Мартина се грижи да подбере най-интересните и важни международни новини. Тя е едновременно международен редактор и водещ. Завършила е румънска филология, което поражда и страстта й - Румъния.

Мартина е първият български журналист, който взема интервю от президента на влашката държава Траян Бъсеску. С този материал тя най-много се гордее. “Много бях притеснена как ще протече разговорът, защото Бъсеску е с много особен характер и ако в първия момент му допаднеш, само тогава можеш да си свършиш работата. През цялото време, докато говорихме, имаше едно дяволито пламъче в очите му, но слава богу, интервюто се получи”, спомня си журналистката.

Следващата й цел е да говори с настоящия президент на Румъния Клаус Йоханис, чиято книга тя вече преведе. Като признава, че много би се гордяла да интервюира бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт или германския канцлер Ангела Меркел.

“Съжалявате ли, че казахте на бежанците, че са добре дошли в Германия?” - това би бил първият въпрос на Мартина към германския канцлер. Според водещата това е довело до спад в рейтинга на Ангела Меркел като политик.

Журналистката мечтае да се занимава с медии още от малка. “Имах малко пререкания с родителите ми. Те мислеха, че с юридическа професия ще съм по-добре финансово осигурена, но аз имах свои виждания”, обясни тя. Постепенно съдбата и амбицията си казват думата. Въпреки че няма журналистическо образование, Мартина отива в БНР, където за пръв път й казват, че тя е създадена за професията. Тя започва да търси своето място под слънцето и минава през различни медии - пише за вестници, говори по радиото. Работи в TV7, където става международен редактор.

През 2006 г. Мартина започва работа в Bulgaria on air и търсенето й приключва. От международен редактор зад кадър тя постепенно започва да се появява на телевизиоия екран. Става водещ и на политематичното предаване “Днес”, но не за дълго. “Отказах се от международната журналистика, но тя не се отказа от мен. Когато станаха атентатите в Белгия, бях в ефир и трябваше да разкажа какво се е случило. Шефовете явно видяха, че съм най-добра в тази светлина, и така станах част от Новините ON AIR”, споделя Мартина.

Тя е категорична, че телевизията е страхотно предизвикателство и голяма отговорност, но на нея й действа магично. “Няма друго такова преживяване. Независимо колко пъти си бил в ефир, щом червената лампа светне, адреналинът ти скача до тавана. Винаги има тръпка”, казва тя.

Журналистката не си спомня да е правила гаф в ефир, но пък е сънувала такъв. “Бях пред камера, в ефир. Всичко беше наред и изведнъж тотално блокирах. Мълча и нищо не казвам. Все едно езикът ми е вързан на джувка - това е най-големият ми страх”, казва Мартина.

И докато нейният страх е само в сънищата, за Деси той става реалност

“За пръв път бях на живо в предаването и трябваше да работя с друг колега, който също за пръв път трябваше да направи прякото си включване. Той започна да говори и изведнъж млъкна. И аз млъкнах. Двамата си мълчим. В ефир настана тишина за няколко дълги секунди. Осъзнавах какво се случва и колко е лошо, но не можех да кажа нищо”, казва вече през смях другата водеща на новините.

Тя е в Bulgaria on air от есента на 2015 г. и бързо успява да се наложи като професионалист.

Това, с което журналистката се отличава, е интересът й към личните истории - емоционалните, тежките, истинските истории. “Неизбежно е да предам това, което съм изпитала, докато съм правила материала, но разбира се, не изразявам лична позиция по темата”, казва Деси.

Нейният път е дълъг, а житейският й план бързо се променя, като самата тя се определя като човек на риска. Деси завършва международни отношения във Виена. Първоначално иска да стане дипломат - да е сред различни хора, да пътува на различни места по света. Тогава обаче ражда сина си и се връща в България. Известно време работи като търговски представител на голяма компания, но се изчерпва.

“Един ден с близките ми седнахме да разглеждаме обяви за работа и видяхме обява за водещ в благоевградската регионална телевизия “Око”. Никой не вярваше, че ще ме допуснат до интервю. На следващия ден обаче ми звъннаха и ме одобриха”, разказва Деси.

Там тя открива, че страстта й е телевизията. “Когато седнах на стола пред прожекторите, разбрах, че това е моето място. Бях добра, без да се опитвам. Всеки има нещо, което му се отдава естествено. Това е моето”, споделя тя.

Следващото стъпало за нея в професионален план е новата й позиция - говорител на Новините ON AIR. Тя признава, че има много какво да научи от колегите си, но и няма търпение да го направи. За нея тази професия е предизвикателство.

Едновременно с разказването на лични истории за други хора Деси пази своите спомени в тефтер. Тя обича да пише кратки стихове за неща, които й правят впечатление. Самата тя признава, че е много емоционална, а често и романтично наивна. Затова предполага, че творческото писане й се удава. “Винаги е било част от мен”, споделя тя.

Другата страст на журналистката е пътуването и готвенето. Тя харесва всичко, свързано с Италия. Най-голямата й любов обаче е в България - синът й. “Голямата драма, когато започнах в Bulgaria on air, е, че синът ми трябваше да остане в Благоевград. Много трудно беше и за мен, и за него”, признава Деси, като все пак намира положителния урок в ситуацията: “Тази раздяла ни научи на много и знам, че той ще е по-щастлив да види, че аз следвам целите си. Това е най-добрият начин да му покажа, че той трябва да прави същото.” През септември синът на Деси идва в София.

Най-добрият новинар сред танцьорите

Когато не води или пише новините, Мартина танцува. Започва с няколко безплатни урока по салса, но осъзнава, че това не е нейният стил. Записва се в школа за танци. “Сега съм много зарибена по кей-поп танци”, признава тя. Това са корейски танци, като хореографията е различна - може да имитира танца на известния корейски изпълнител Сай или да бъде в стила на уличните танци.

“Хореографът на групата често се шегува, че съм най-добрият танцьор сред новинарите и най-добрият новинар сред танцьорите”, през смях казва Мартина.

Няколко пъти в седмицата тя ходи и на гимнастика. “Човек задължително трябва да се движи и да прави нещо”, категорична е водещата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица