Тоска се хвърля от Белоградчишките скали

Тоска, отчаяна от гибелта на любимия си Марио и предателството на Скарпия, се хвърля от крепостните стени. С това завършва едноименната опера на Джакомо Пучини. С това ще завърши и постановката на акад. Пламен Карталов на Белоградчишките скали.

“Питате ме дали Тоска ще се хвърли от скалите? Да, ще се хвърли, точно според замисъла на Пучини”, оповести със загадъчна усмивка пред журналисти директорът на Софийската опера и балет.

Пламен Карталов разказа за поредната си нестандартна идея - фестивалът Опера на върховете, който се очаква да привлече огромен приток на чуждестранни туристи към Белоградчик и околностите в първите дни на август. От 5 до 7 август в комплекса ще се играят оперите “Тоска” и “Турандот” и балетът “Лебедово езеро”.

“С интересен репертоар, с интересни, само български изпълнители. В първото издание на фестивала участват най-добрите солисти на Софийската опера, оркестърът, хорът.”

Спектаклите ще се провеждат в първия двор на крепостта, където ще бъдат монтирани специални зрителски трибуни. За тази година местата за публиката са 500, обясни Карталов. Но тенденцията е да станат над 1000 при следващите издания на фестивала.

Идеята на академик Карталов е срещнала пълната подкрепа на кмета на Белоградчик Борис Николов. “Нужни ми бяха не повече от 10 минути да осъзная, че идеята е отлична и ще е от голяма полза за нас”, обясни той.

Паралелно с трите представления на летния фестивал, Пламен Карталов е заложил и истински магнит за вагнерианците. Става въпрос за необикновения пърформанс “Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри” в пещерата Магура. Посетителите - до 60 на брой, ще преминават от зала в зала, посрещани от пречупените през вълшебната пещерна акустика гласове на различни герои от “Пръстенът на Нибелунга”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура