Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Тоска се хвърля от Белоградчишките скали

Тоска, отчаяна от гибелта на любимия си Марио и предателството на Скарпия, се хвърля от крепостните стени. С това завършва едноименната опера на Джакомо Пучини. С това ще завърши и постановката на акад. Пламен Карталов на Белоградчишките скали.

“Питате ме дали Тоска ще се хвърли от скалите? Да, ще се хвърли, точно според замисъла на Пучини”, оповести със загадъчна усмивка пред журналисти директорът на Софийската опера и балет.

Пламен Карталов разказа за поредната си нестандартна идея – фестивалът Опера на върховете, който се очаква да привлече огромен приток на чуждестранни туристи към Белоградчик и околностите в първите дни на август. От 5 до 7 август в комплекса ще се играят оперите “Тоска” и “Турандот” и балетът “Лебедово езеро”.

“С интересен репертоар, с интересни, само български изпълнители. В първото издание на фестивала участват най-добрите солисти на Софийската опера, оркестърът, хорът.”

Спектаклите ще се провеждат в първия двор на крепостта, където ще бъдат монтирани специални зрителски трибуни. За тази година местата за публиката са 500, обясни Карталов. Но тенденцията е да станат над 1000 при следващите издания на фестивала.

Идеята на академик Карталов е срещнала пълната подкрепа на кмета на Белоградчик Борис Николов. “Нужни ми бяха не повече от 10 минути да осъзная, че идеята е отлична и ще е от голяма полза за нас”, обясни той.

Паралелно с трите представления на летния фестивал, Пламен Карталов е заложил и истински магнит за вагнерианците. Става въпрос за необикновения пърформанс “Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри” в пещерата Магура. Посетителите – до 60 на брой, ще преминават от зала в зала, посрещани от пречупените през вълшебната пещерна акустика гласове на различни герои от “Пръстенът на Нибелунга”.